måndag 7 mars 2016

FILM: Everest - En sann, iskall historia Det här är en film där man vet hur det ska gå, innan det händer, allt har ju hänt ”på riktigt”. Och rapporterats flitigt om i medierna.

Släpp inte taget!
Islands just nu hetaste regissör heter Baltasar Kormákur. I "Djupet" gick han på djupet med
 en sjunkande fiskebåt. Filmen "Everest" ska nå nya filmiska höjder.
Och hur bra alla kända skådespelare är, kan ingen av dem konkurrera med naturen. Faktum är att man inte bryr sig det minsta om Keira Knightley, Emily Watson Jake Gyllenhaal och alla andra kändisar som knatar runt på berget – alternativt ringer till berget hemifrån.

Knightley har en otacksam roll som gravid hemmafru, som ringer till den döende maken på berget. Robin Wright en något mer tacksam roll som hemmafru som lyckas rädda sin make från döden på berget genom att kalla in en ditintills ogenomförbar räddningsauktion. Luften på toppen är nämligen så tunn att en helikopter egentligen inte kan lyfta …


Det hela är storslaget visuellt och dramatiskt spännande. Två grupper med äventyrsturister råkar illa ut och ironiskt nog fryser båda ledarna för båda grupperna ihjäl. Man hade väntat sig att de skulle vara bäst rustade för att överleva.


Bland de döda kändisarna finns även japanskan som blev den första att nå alla 7 bergstopparna som äventyrare samlar på. Det blev även hennes sista. Hon är även den enda kvinnan som gör något mer intressant än att sitta i telefon och oroa sig för männen.


Hade det varit ett fiktivt manus hade man varit skitförbannad på manusförfattarna för att de inte låter den enda äventyrliga kvinnan överleva, ska alla skådespelerskor bara sitta i säkerhete i telefon under hela filmen?


Briljantast skådespelarinsats är av Josh Brolin, en surmulen Texasbo som hinner både dö och dödförklaras på CNN och återuppstå och räddas under filmens gång.


Men det ställs inga frågor kring det vettiga eller ovettiga i filmen – hur mycket resurser ska läggas på att rädda folk som själv försätter sig i situationer som de vet är livsfarliga, för ett upplevelserus? Är det rätt och riktigt att tjäna en massa pengar på amatörer som egentligen inte borde vara uppe på berget?


Naturen bryr sig inte det minsta om att hon är det senaste i upplevelseindustrin. Ogästvänlig är bara förnamnet.


 


Regi: Baltasar Kormákur


Titel: Everest


Medverkande: Jake Gyllenhaal, Kiera Knightley, Robin Wright, Josh Brolin, Jason Clarke, Sam Worthington, Emily Watson m.fl.


USA, 2015


Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.