måndag 14 mars 2016

Kari Rosvall, Naomi Linehan - Barnet från Ingenstans


 

Stark, sanslös och skakande sann historia


- Var är du född? Den enkla frågan kan Kari Rosvall inte svara på förrän hon är 64 år och bor på Irland. Hela hennes barndom har varit mörkad och hemligstämplad och inte förrän en massa byråkratisk röd tejp från andra världskrigets dokument har klippts så kan sanningen, så långt den nu är dokumenterad, få komma fram.

 


ett briljant berättat och briljant skrivet människoöde.
Kari Rosvall, Naomi Linehan
Barnet från Ingenstans
ISBN: 9789173874540
Översättning: Kerstin Gårsjö
Förlag: Libris förlag


Kari Rosvall, Foto Liber
Kari Rosvall, Foto Liber
Att odla fram en arisk superras
Kari Rosvall var ett Lebensborn barn. Det finns många böcker och filmer som handlar om de som nazisterna försökte utrota, men få, nästan inga, om de som nazisterna försökte odla fram. Nej, de försökte inte odla fram mutanter med superförmågor som i superhjältefilmen X-men First Class. Däremot försökte de odla fram en superras. En ren, arisk ras. Vackra barn med "rätt" utseende kidnappades och fick aldrig se sina föräldrar eller sin hemby igen. Kvinnor som ansågs se rätt ut befruktades / våldtogs av tyska SS-män och soldater, som ansågs ha rätt gener. Norge blev ockuperat. Norska kvinnor såg "rätt" ut. Över tiotusen barn föddes in i Lebensborn projektet, bara i Norge ...
När barnen fötts togs de med tvång från sina mammor och fördes till Lebensborn kliniker i Tyskland där den framtida superrasen skulle uppfostras på fina institutioner. Ett slags motpol till förintelselägren, men lika effektivt uppbyggda. Här skulle mängder av vackra, sunda, blonda och blåögda barn fostras! De skulle bli långa, stiliga och sportiga.
Man kan fråga sig varför Adolf Hitler var så fixerad vid det blonda och blåögda, när han själv var kort och mörk och långt ifrån den storväxta friluftstypen. Men den som vill leta logik i nazismen får leta länge och förgäves.
Ingenting med Lebensborn projektet verkar vettigt eller logiskt, men faktum är att det genomdrevs och resultatet blev tiotusentals lidande barn.
Barnen som ingen ville ha
Vad hände sedan? Tyskland förlorade kriget och ingen ville ha Lebensbornbarnen. Man ansåg att de var hemska, korrupta saker som säkert skulle bli lika onda som sina SS-fäder. Kari hade relativ tur, hon blev adopterad i Sverige av föräldrar som älskade henne. De barn som hamnade på barnhem i Norge hade inte en sådan tur med sin uppväxt. Barn och kvinnor som förknippades med tyskar mobbades och torterades. Karis mamma fick ärr för livet - båda bröstvårtorna bortskurna. Det finns debattinlägg och artiklar att läsa än idag, där man på fullt allvar hävdade att barnen aldrig skulle bli norska medborgare eller att de borde spärras in på livstid. Man var speciellt rädd för att pojkarna skulle bli lika hemska som sina fäder. Man pratade om dåliga gener och norska socialdepartementet likställde Lebensborn barnen med råttor i källaren. Detta var inställningen. Vi pratar alltså om små barn, bara ett par år gamla.
Genetiskt onda barn
Det fanns Lebensbornbarn som tvingades in på hospital för vuxna i Norge, eftersom de ansågs som "genetiskt onda". Andra utstod häxprocessliknande mobbing, som att viras in i kedjor och kastas i vattnet, för att se om de skulle drunkna. Dessa grymheter var det inte nazisterna som stod för, utan norrmännen. Den "goda" vinnande sidan. Men detta visar att det inte finns någon ond eller god sida i krig, båda sidor utsatte Lebensbornbarnen (och kvinnorna som kopplades ihop med tyska män) för oerhörda grymheter.
Idag har de barn som överlevt (många av dem begick självmord) fått ersättning och en officiell ursäkt från norska staten. Ursäkten kom 2002. Det är en lång tid att vänta på en ursäkt.
Ett välkomnande hem på den gröna ön
Kari Rosvall använde sina pengar till att bli irländsk medborgare, för Irland är ett land som tagit väl hand om henne och hon trivs där, tillsammans med sin femton år yngre make. Hon började också "prata om det" istället för att skämmas för sin bakgrund.
Barnet från Ingenstans är skriven av den irländska journalisten Naomi Linehan och hon kan verkligen konsten att göra ett människoliv till en thriller. Det blir aldrig för torrt, tungt eller tråkigt. Bladen formligen vänder sig själva och det är omöjligt att släppa denna bok, detta människoöde, innan sista ordet är sagt och läst.
Ett starkt och gripande människoöde
Man får reda på mycket om Lebensborn redan på baksidan av boken, men Barnet från Ingenstans är en historia om en unik människas liv - att man känner till "avslöjandet" om Lebensborn gör alltså ingenting. Det här är verklig "underhållning" av första klass, samtidigt som det är sant, starkt och oerhört skakande.
Det här är ett briljant berättat och briljant skrivet människoöde.
En stor eloge både till Kari Rosvall och Naomi Linehan.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.