tisdag 22 mars 2016

The Mysterious Affair at Styles - En fattig flykting ser till att hämnas sin välgörare - och skipa rättvisa!
En dos stryknin (häftad)

Agatha Christie

En dos stryknin

Originalets titel: The Mysterious Affair at Styles

Översättning: Eva Wahlenberg

ISBN: 9789188171719

Bookmark förlag


 

            

 

Emily Inglethorpe blir mördad av en dos stryknin - och hennes familj verkar inte sörja nämnvärt. Hon har ägnat sitt liv och sina pengar åt välgörenhet och att hjälpa flyktingar, snarare än att passa upp på familjen. Men en av flyktingarna som Emily hjälpt när han kommit från sitt krigshärjade land till det sköna England svär att hämnas och hitta Emilys mördare. En man som benhårt tror på skillnaden mellan rätt och fel och svart och vitt. Han påpekar att han aldrig kommer att glömma vad Emily gjort för “oss belgare”.

 

En flykting som underskattas av alla

 

Så gör Hercule Poirot entré i världslitteraturen. En hemlös flykting som saknar sitt hemland Belgien. Efter det stora kriget (vad som idag kallas första världskriget) ligger Europa i spillror. Poirot skapar sig ett nytt liv i England och en ny karriär --- men han lär sig aldrig tycka om den traditionella engelska maten.

 

Det här är inte bara den första deckaren med Hercule Poirot i huvudrollen - det är också Agatha Christies första roman någonsin. Den var resultatet av en vadslagning

 

En klassisk vadslagning med historisk utgång

 

Agatha och hennes äldre syster gillade båda att läsa deckare, favoriten just då var Gaston Leroux Fantomen på Operan, och att se spännande “deckare” på teatern i Torquay, som Shakespeare dramer eller något antikt grekiskt. “Men det måste vara svårt att skriva en deckare på riktigt, det skulle aldrig gå att få ihop alla delar,” sa storasyster, och slog vad med lillasyster som antog vadet om att skriva en egen deckare. Resultatet är nu litteraturhistoria och en stor deckarklassiker.

 

 

Att Agatha Christie gillade klassiska deckare är uppenbart när man läser henens böcker. Många klassiska referenser till Shakespeare, antika dramer och andra kända litterata verk med berömda mord finns att hitta i Agatha Christies böcker.

 

 

Mordvapnet avslöjas i titeln

 

The Mystierious Affair at Styles publicerades för första gången 1920. På svenska blev titeln  En dos stryknin -- och därmed avslöjar man mordvapnet mycket tidigare än i den engelska originalutgåvan.

 

Som deckarfantast är det roligt att konstatera att mycket av det man kopplar ihop med en klassik Agatha Christie finns på plats redan i den första boken: Hercule Poirot, kapten Hastings (som är bokens berättare), gift som mordvapen och den mystiska familjen där alla är misstänkta.

 

Agatha Christie var själv utbildad kemist och kunde allt om hur man fick tag på olika gifter, hur man blandade dem och hur de verkade i olika doser.

 

Shakespeares Othello på Styles

 

Även det allra sista fallet för Hercule Poirot och kapten Hastings, Curtain, utspelar sig på Styles. Även här finns en Shakespeare referens med, den här gången till Othello.

 

Vid det laget hade den anonyme flyktingen från Belgien hunnit att bli en av världens mest kända deckare någonsin genom tiderna. Vem hade kunnat ana det när The Mysterious Affair at Styles kom ut för första gången?

 

Belinda Graham

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar