tisdag 15 mars 2016

Kvinnors röster - Livsöden från det moderna Sveriges framväxt

  

Livsöden från det moderna Sveriges framväxt

När Inga Blomkvist erbjuds “kärlek“ på äldre dagar är hon rask med att säga “Nej, jag har lappat färdigt. Jag varken lappar eller lagar åt några gubbar mer.” Hon förstod direkt vad det var gubbarna var ute efter.
 


Genom berättelserna får man en annorlunda bild av Sverige och historien och man ser också hur nära i tiden "förr i tiden" faktiskt ligger.
Eva Helen Ulvros
Kvinnors röster - Livsöden från det moderna Sveriges framväxt
ISBN: 9789175453248
Förlag: Historiska Media


Eva Helen Ulvros Foto Karolina Rosenqvist
Eva Helen Ulvros Foto Karolina Rosenqvist
Inga har växt upp med orättvisor, med första världskrigets ransonering och sett hur bröderna fick "rejäla portioner" utan att köa, medan hon själv inte fick nog med mat. Hon började gömma sin tilldelade ranson smör i fickan, så att de inte skulle ta den också.
Som gift jobbade Inga heltid hela tiden, när hon kom hem klockan åtta på kvällen hade mannen fortfarande inte satt på den färdigskalade potatisen eller tagit fram den färdigförberedda maten. Han satt bara vid köksbordet och väntade på att bordet skulle duka sig.
Arbetet roligare än hemmet
Men Inga tyckte i alla fall det var roligt att arbeta: att ha egna pengar och att komma ifrån mannen som var en tråkig socialdemokrat utan intresse för att ha roligt, och Inga såg också fram emot att en gång om året åka med kvinnliga vänner till Mallorca. Och att få gå ut själv och dansa. Mannen ville inte att hon skulle spendera några pengar på sig själv, eller prata i telefon med väninnor (eftersom han själv inte hade vänner) eller dansa, men det gjorde hon ändå. Ingas frigörelse är en långsam historia men under hennes berättelse ser man både hur hon förändras och hur Sverige förändras. Lågprisflyg gjorde att alla kunde drömma om en semester. Matransonering var ett minne blott. Telefoner förenklade kommunikationen. En livstid från 1906 till 1987 speglar många förändringar.
Ingas berättelse har tidigare varit med i Pigornas döttrar.
En självbiografi om ett liv i Lappland
Henny Johansson hade ett ännu längre liv, från 1907 till 1993, och hon har skildrat sitt liv i Lappland i självbiografin Mitt liv - på livets norrsida eller flickan från Lillstensträsket. Barndomens vinterdagar präglades av mörker. En liten fotogenlampa spred inte mycket ljus. Vintern, med djupa snödrivor, kunde vara i åtta månader. Livet med jordbruket var ett hårt liv, och ändå räknades det inte in i statistiken att dessa kvinnor jobbade, från tidigt på morgonen till sent på kvällen, sju dagar i veckan, året runt. De som hade status och räknades som "arbetare" var de som var på kontor och i fabriker, där de hade tidsbegränsad arbetstid och även ledig tid och så småningom rätt till semester. Dessutom tillkom allt hemarbete.
Tretton berättelser, lite över två århundraden
Ingas berättelse och Hennys berättelse är två av tretton berättelser i Kvinnors röster. Eva Helen Ulvros har valt ut tretton kvinnoöden från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal, vilket speglar Sveriges utveckling genom kvinnohistorier. Vad kvinnorna i boken har gemensamt är att de alla, liksom Henny, skrivit om sig själva och sina liv. Eller som Inga, berättat om sig själv, för någon som skrivit ner det och haft med det i en tidigare bok. Det är det som är nedskrivet som finns kvar.
Genom berättelserna får man en annorlunda bild av Sverige och historien och man ser också hur nära i tiden "förr i tiden" faktiskt ligger.


Boken lanserades av Historiska Media i Lund på Kvinnodagen den 8 mars 2016.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.