fredag 1 april 2016

Tant Britta på äventyr!


Tant Britta spinner vidare på sina äventyr!

           

 

Christina Lindström

Leo och katten som sprang bort 

Illustrationer: Kajsa Lind  

ISBN: 978-91-32-16705-8 

B. Wahlströms förlag
 


Flera av Leos kompisar har djur. Malte har en katt. Alva har en orm. Isak har en hund. Leo har inget djur. Inte ens löss. Det är lite synd.

 

Leo 2 : Leo och katten som sprang bort (inbunden)
Andra boken om Leo
På detta humoristiska sätt inleds historien om Leo och katten som sprang bort. För Leo har en katt som han tycker mycket om. Katten heter Tant Britta. Hon tillhör grannarna Hansson.
 

Tant Britta gillar att leva farligt. Hon klättrar upp på biltak och retas med hundar och går in i hus som inte är hennes eget. Hon går ofta hem till Leo och ser sur ut tills hon får färsk grädde. Leos pappa ser också sur ut, för ska inte Tant Britta bo hemma hos sig? Istället tigger hon mat hemma hos Leo (som matar henne), kissar i pappas sko och biter pappa i näsan. Men Leo är säker på att det inte är med flit. Leo gillar Tant Britta som är så gosig och varm. Hon spinner som en moped.
 


En dag försvinner Tant Britta. Alla letar överallt efter henne. Kanske hon har blivit påkörd av en bil? De letar på massor av ställen där Tant Britta borde finnas men där hon inte finns nu. Och de sätter upp affischer på stan med Tant Brittas bild på och familjen Hanssons telefonnummer på.
 

Efter en lagom lång väntan, där familjen Hansson och Leo våndas och undrar vad som kan ha hänt deras älskade katt, hittas Tant Britta. Hon har flyttat in på en skola och äter mjölk och chips, grädde och korv. Hon föredrar grädde och korv. Hon blir hämtad och slutet är gott och allting är gott när hon sitter i Leos knä, som en mjuk, gosig kudde.
 


Historien fångar ett barns känslor på ett ypperligt sätt - längtan efter ett eget husdjur och fantasierna om alla hemska saker som kan ha hänt ett älskat djur. Det är inte ofta som det slutar så lyckligt som i boken i verkligheten - katter och hundar som kommit bort förblir ofta borta.
 Mördarkattens återkomst (inbunden)
En släkting till Tant Britta

Men den lyckliga slutbilden där både Leo och Tant Britta ler stort och myser i en fåtölj tillsammans är ett fint slut till en önskedröm. Både drömmen om ett eget djur och drömmen om att det djuret alltid klarar sig från alla faror i världen.
 


Leo och katten som sprang bort är ännu en rolig och lättläst kodknäckare för de yngsta barnen som just knäckt läskoden. Man får en lagom lång och spännande historia med ett lyckligt slut och många skojiga bilder på vägen.
 


Tant Britta är en katt som stannar i minnet. Hon verkar vara en avlägsen kusin till den brittiska katten Tuffy i En mördarkatts dagbok. En katt med attityd som är med om mycket, men som alltid klarar sig. Fast människorna i omgivningen alltid oroar sig!


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.