tisdag 26 april 2016

FILM: The End of the Tour - en konversations road movie
 
 


Imagine the Greatest Conversation You’ve Ever Had.

 

David Foster Wallace - författaren till romanen Infinite Jest - begick självmord 2008. Reportern David Lipsky gräver då fram sina band som han spelade in när han jobbade för tidningen Rolling Stones och intervjuade David Foster Wallace i början av hans karriär. Lipsky hängde med på en boksigneringsturné. Banden blir grunden till en succébok skriven av Lipsky och ligger även till grund för filmen The End of the Tour.

 

De båda David pratar om allt möjligt och är avundsjuka på varandra på grund av olika saker - både har författarambitioner, båda har böcker utgivna,. Båda har andra jobb (en som reporter, en som lärare) båda inbillar sig att den andre är snyggare, har mer framgång hos det motsatta könet, har fått snyggare omslag till sina böcker, har mer  talang, är lyckligare … Det hela är lite som syskonbråk bröder emellan.

 

När det gäller utlovandet om “The Greatest Conversation You’ve Ever Had” måste man tillstå att konversationen inte alls är “great”. Jag har haft mycket bättre, både med filmregissörer och författare och med folk med ”vanligt kneg”. Konversationer där det verkligen klickat direkt. Här har man inte intrycket av att det klickar mellan de två David - eller mellan Jesse Eisenberg och Jason Segel som spelar de rivaliserade författarna.

Och i bakhuvudet spökar the Social Network där Jesse Eisenberg pratade supersnabbt och konverserade med Andrew Garfield och Joe Mazello och Justin Timberlake och Rooney Mara … och man konstaterar att denna “greatest conversation” är totalt falsk marknadsföring - den kommer inte i närheten av något Aaron Sorkin har skrivit.

 

Infinite Jest och denna film ska också säga någonting om existentiell ångest och ensamhet - det börjar ju med att David Foster Wallace begått självmord och detta är ramberättelsen till hela filmen - men det går aldrig på djupet. Precis som konversationen. Ett utgångsläge som lovar mycket, men som sedan inte levererar.

 

Filmen är baserad på boken “Although of course you end up becoming  Yourself - A road trip with David Foster Wallace” av David Lipsky. Filmen hade premiär på Sundance film festival 2015

 

Regi: James Ponsoldt

Titel: The End of the Tour

Medverkande: Jesse Eisenberg, Jason Segel, Joan Cusack, Mamie Gummer m.fl.

USA, 2015

Universal Sony Pictures

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.