onsdag 27 april 2016

FILM: Mississippi Grind - en minnesvärd roadtrip om missbruk och lycka
 

Ben&Ryan. 1970-tals film i nutid.
 

Gerry är spelmissbrukare och han ser sig själv som otursförföljd. Om han bara hade tur skulle han vinna storkovan och alla problem skulle vara lösta. Under en pokerturnering träffar han Curtis, de börjar prata om en regnbåge de båda sett och Gerry får för sig att Curtis är hans personliga “turgubbe”. Ungefär som en pyssling som ska visa vägen till krukan med guld som finns vid regnbågens slut.

 

Tillsammans beger sig det udda paret på en road trip i Gerrys bil, längs Mississippi och i New Orleans ska de vinna storkovan. Men längs vägen förlorar de mest hela tiden, trots att Gerry stenhårt satsar på allt som har med regnbågar att göra.

 

Betraktaren ser snart att båda två är missbrukare, men av olika saker. När det gäller Gerry är det pengar som han spelar med. När det gäller Curtis är det människor. Gerry är helt enkelt hans senaste “spel”.

 

Filmen är oförutsägbar och ovanlig och känns som en homage till fantastiska 1970-tals filmer som Five Easy Pieces och gammeldags “buddy movies” om omaka par. Filmen är också filmad analogt med “riktig film” precis som förr i tiden, framkallad i ett riktig labb och när det körs bil körs det bil på riktigt och landskapet utanför finns på riktig… i en tid när så mycket är fejk och green screen och blue screen känns detta som en otrolig lyx. Ben Mendelsohn och Ryan Reynolds är också otroligt bra tillsammans. Rollen i Mississippi Grind är en av Ryan Reynolds två bästa rollprestationer under en ojämn karriär - den andra är rollen i Woman in Gold, där han spelar mot Helen Mirren. Det är som att Reynolds verkligen höjer sig själv till världsklass när han spelar mot någon i världsklass. När insatsen är högre spelar han själv ett högre spel - precis som i filmen.

 

Roligast i extramaterialet är att höra de två regissörerna (ja, filmen har två regissörer) tycka att det var så roligt att upptäcka en okänd ny skådespelare i  Ben Mendelsohn --- sedan insåg de att han är mycket känd i Australien och har gjort massor av filmer.


Man kan säga som så: De hittade honom i Amerika, efter “Pines”- filmen och det är som att hitta en kruka guld vid regnbågen slut i Kansas. Helt otippat och helt rätt.

 

En film som måste ses och upplevas och inte får missas!

 

Regi: Anna Boden och Ryan Fleck

Titel: Mississippi Grind

Medverkande: Ben Mendelsohn, Ryan Reynolds, Sienna Miller, Analeigh Tipton, Alfre Woodard mfl.

USA, 2015

Scanbox Vision

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.