torsdag 21 april 2016

Med Albert i baksätet - en Odyssé genom USA med en alligator

          


Med Albert i baksätet - en Odyssé genom USA med en alligator
Med Albert i baksätet (e-bok)
 

Homer Hickam Jr

Med Albert i baksätet - En roman


Översättning: Susanne Andersson


ISBN: 9789150717310


Förlag: Harper Collins Nordic


 


 


Homer Hickam Jr, prisbelönt bestsellerförfattare med bland annat Rocket Boys i bagaget, har skrivit en (nästan) sann historia, baserad på sina föräldrars liv. Han heter Homer (utan Jr) hon heter Elsie och hennes alligator heter Albert.


 


Albert kom i en liten låda som bröllopspresent från Elsies före detta fästman - den numera berömde skådespelaren Buddy Ebsen. Albert bor i badrummet och är inte liten och behändig längre. Albert kommer inte heller överens med Homer - och efter att en morgon ha blivit utjagad ur badrummet utan byxor bestämmer sig Homer för att ställa ett ultimatum: Elise måste välja mellan honom och Albert.


 


Elsie går med på att göra sig av med Albert på ett villkor - att de ska ta tillbaka alligatorn till hans hemtrakter i Orlando, Florida.


 


Homer inser att han måste gå med på Elsies ultimatum för att rädda äktenskapet. Så Homer införskaffar en bil och ett litet badkar som får plats i bilen och där blir Albert inpackad i baksätet. Homer och Elsie åker i framsätet och det här blir som en roadmovie filmad i ett svunnet USA - massor av intressanta miljöer och möten med människor och slingrande vägar som går genom USA:s landsbygd som drabbats av fattigdom …


 


Livet sätts på hårda prov i  Med Albert i baksätet.


 


Men till syvende och sist blir det en hyllning till kärleken och familjen och den amerikanska landsbygden. Allt på grund av en resa med en alligator som ska hitta hem. Samtidigt hittar människorna i boken hem.


 


En verkligt rörande historia och en  verkligt snygg metafor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.