torsdag 28 april 2016

FILM: He Named Me Malala - utsökt dokumentär av Davis GuggenheimSupport the Mockingjay.
 
Davis Guggenheim har gjort en lysande dokumentär om en helt vanlig tonåring som bråkar med sina två små bröder, som skrattar åt minionerna, som spelar Candy Crush, kollar in snygga killar på nätet … en tonåring som skrattar och fnittrar och gillar böcker och kort och sina kompisar. En tonåring och som har läxor och prov som alla andra tonåringar i England.
 
Men just den här tonåringen heter Malala, har överlevt att bli skjuten i huvudet av talibanerna, och har tilldelats Nobels fredspris.
 
Storheten med den här dokumentären är att Davis inte försöker bygga upp Malala till något speciellt, en stor symbol, en stor tänkare, en stor talare, en stor fredspristagare … Även om hon givetvis kan ses som allt detta.
 
Han skildrar henne som en vanlig tonåring och hennes familj som en vanlig familj och det känns som att han har blivit en i familjen - och därmed blir man själv också en i familjen.
 
Så här ska bra dokumentärer vara - man ska lära känna den som dokumentären handlar om, dokumentärfilmaren ska träffa subjektet och komma honom eller henne in på livet och dokumentären ska INTE handla om dokumentärfilmaren själv (ett fel som många dokumentärfilmare gör.) Guggenhem undviker också dokumentärfilmsfällan med “talking heads” - mycket tack vare de sagolika animationssekvenserna.
 
Det vackraste i filmen är de animerade delarna, impressionistiskt tecknade sagor som berättar om hela Malalas liv, men även om hennes pappa och hennes mamma och deras barndom. Pappan brann för utbildning och jobbade hårt för att komma över sin stamning, mamman gick hem efter första dagen i skolan, bytte böckerna mot godis och lekte med de andra flickor utomhus. Ingen ifrågasatte varför en flicka inte var i skolan (eller var böckerna blivit av) - och det var hela hennes utbildning.
 
Idag finns Malala fonden för utbildning över hela världen och i filmen åker Malala bland annat till Nigeria, Kenya och Sudan och inspirerar människor där.
 
Just genom sin vanlighet. Och hon är i stort sett jämnårig med de tjejer som hon hjälper att få en utbildning.
 
Davis Guggenheim har tidigare gjort flera framgångsrika dokumentärer som handlar just om utbildning, och An Inconvienient Truth som handlar om global uppvärmning och so belönades med en Oscar för bästa dokumentär.
 
Kolla även in Malalas egen bok Malala (originaltitel: I am Malala)som just kommit ut i svensk ungdomsutgåva, med nya, fina färgfoton. på B Wahlströms Bokförlag.
 
Regi: Davis Guggenheim
Titel: He Named Me Malala
USA, 2015
Fox-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.