tisdag 26 april 2016

FILM: The Intern - Robert de Niro och Anne Hathaway i lysande "friendcom"


Den svåra konsten att göra bra komedi behärskas till fullo av Nancy Meyers!


 
Experience never gets old.
 

 

Att göra bra film är svårt. Att göra bra komedi är jättesvårt.

Ändå lyckas regissören och manusförfattaren Nancy Meyers få allt att klaffa, gång på gång. The Intern är hennes roligaste film hitintills. Till skillnad från tidigare succéer handlar det här om vänskap, snarare än kärlek. Huvudpersonerna Ben Whittaker och Jules Ostin spelas av Oscarsvinnande skådespelarna Robert de Niro och Anne Hathaway. Det blir ingen romans mellan de två, utan ren, skär vänskap. Men det är en vänskap med förhinder. Jules gillar inte “gamla människor” hävdar hon, och ändå har en av hennes närmaste medarbetare dragit igång ett projekt med “seniors” som praoelever. Jules undrar förvirrat om han menar “seniors” i High School eller College. Nej, förklarar medarbetaren, han menar “seniors” i verkliga livet, eftersom de har mer att ge än folk som tillbringat de senaste fyra åren med att spela beer-pong. Killen har en poäng.

 

Tre äldre personer blir utsedda till praoelever och Ben blir Jules personliga prao elev (medarbetaren förklarar att hon måste föregå med gott exempel). Alla på hela arbetsplatsen gillar Ben, han är en stor hit med alla de unga prao-killarna, och han får till och med ihop det med den snygga massösen, spelad av Reneé Russo.

 

Den som sist av alla tinar upp inför Bens charm är Jules själv. Men till sist inser hon att Ben är någon hon kan lita på - i en värld där ingen alls, inte ens hennes egen man, verkar vara att lita på.

Det är mycket smart av Meyers att fokusera på en vänskapshistoria, något som är mycket sällsynt inom amerikansk film.

 

The Intern har många stora fördelar. Som att det är den unga personen som behöver tinas upp. Inte den äldre. Som det brukar vara (och har varit sedan Lille Lord Fauntleroy tinade upp sin morfar). Det är också den äldre personen som har mindre fördomar än den yngre. Ben tycker att kvinnor ska få arbeta och vara framgångsrika, Jules skäms nästan för sin stora framgång och tar på sig själv skulden när mannen är otrogen. Ben förklarar hur fel hon har. Ben har inga fördomar mot unga människor och har lätt att få vänner. Jules har massor av fördomar mot äldre, och skärmar av sig.

 

Nackdelen med The Intern är att man funderar på var alla de andra äldre personerna i praoprogrammet blir av. Bens vänner och sidekicks i filmen är de andra manliga praoeleverna, som alla ser ut att vara i tjugoårsåldern. Roligast är gänget när de ska göra inbrott i Jules mammas hus, för att radera ett förfluget e-mail.

 

Men i en film som sägs handla om vänskap över generationsgränserna undrar man ändå var de andra seniorerna blev av, och vad de hade för livsvisdom att tillföra företaget.

 

Robert de Niro och Anne Hathaway har i alla fall onekligen personkemi och är mycket roliga, både tillsammans och var för sig. “vänskapsfilm” eller “friendcom” är definitivt en underskattad genre jämfört med “romcom”.

Regi: Nancy Meyers
Titel: The Intern
Medverkande: Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm, JoJo Kushner
Andrew Rannells, Adam DeVine, Ilan Krigsfeld, Zack Pearlman, Jason Orley, Christina Scherer
Nat Wolff, Linda Lavin, Celia Weston, Steve Vinovich m.fl.
USA, 2015
Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.