tisdag 5 april 2016

Klar för start Sigge


Klar för start, Sigge
- Det nya stallgänget tar över
            
Klar för start, Sigge (inbunden)
Sigge är allas drömponny!
Lin Hallberg
Klar för start, Sigge
Illustrationer: Margareta Nordqvist
ISBN: 978 91 638 8703 1
Bonnier Carlsen
 
Elina fyller tio år. Något hon har längtat efter ända sedan hon började rida, i början av lågstadiet. Vad är det som är så speciellt med att fylla tio? Jo, då får man bli skötare på Brobygården. Elina och hennes kompisar är nu det nya stallgänget, de har själva blivit “stortjejerna”. De har var sin Shetlandsponny att vara skötare till och ska hjälpa de nya, små barnen som ska börja rida.
 
En flytt till stallet
 
Elinas tioårsdag innebär tårta och presenter (en dagbok med vit Sigge ponny på är det bästa), “ja må hon lera” sång från lillasyster Linnea och skämt om hur fort hon växt upp från föräldrarna.
 
“-Snart flyttar du hemifrån, skojar pappa.
-Ska Elina bo istället då? frågar Linnea
-Det gör hon ju redan, säger mamma.
-Gör jag inte, protesterar Elina. Jag sover ju hemma.”
 
Fast i Klar för start, Sigge blir det också av att sova borta. Tjejerna ska  rida till en annan gård, där det också finns Shetlandsponnyer, och övernatta där.
 
Det roliga härsknar snabbt
 
Elina har längtat efter att ha Sigge som sin sköthäst så länge. Alldeles sedan hon började rida. Hon har längtat och längtat hela lågstadiet och verkligen velat bli tio år.
Men det är inte så kul att vara i det nya stallgänget ändå.
 
Sara Li säger att saker är Elinas fel även när det inte är det. De andra tre tjejerna, med Sara Li i spetsen, planerar kul saker utan Elina, och Sara Li ville egentligen bli skötare till Sigge, för han hoppar bättre än Sappho och Sara Li vill så gärna vinna … Det är bara Mattis som finns kvar vid Elinas sida och Elina slutar se fram emot att gå till stallet. Hon ser inte ens fram emot långritten och övernattningen …
 
Rivalerna paras ihop i hoppningen
 
Det är inte förrän ridläraren Ingela parar ihop Elina och Sara Li inför hoppningen som problemen  löser sig. Som par ska man rida varandras  hästar och Sara Li inser att det bara ser lätt ut att rida Sigge när Elina rider honom. Då slutar hon att vara avundsjuk. De behöver inte vara rivaler om Sigge. Att rida Sigge innebär inte en automatiskt vinst. I alla fall inte när han med Sara Li inte ens går över hindren.

Den känsliga gruppdynamiken
 
Som i så många av Siggeböckerna är styrkan i berättelsen gruppdynamiken --- saker som man sett fram emot blir plötsligt en mardröm för att andra är avundsjuka. Sara Li och de andra tjejerna skildras inte som mobbare, de är bara så där småelaka hela tiden som tjejer i den åldern (och även äldre) kan vara och det räcker för att Elina ska tappa lusten och glädjen som har med stallet att göra.
 
Konsten att ha full koll
 
Elina vill inte heller springa och skvallra för stallets ägare, ridläraren Ingela, även om Mattis vill säga ifrån. Men man anar när man läser mellan raderna att Ingela har förstått allt i alla fall, och hon löser problemet utan att någon ber henne. Så ska en bra lärare vara. Ingen ska behöva skvallra, man ska ha koll i alla fall. Därför blir Elina och Sara Li ihopparade och där börjar lösningen på konflikten.
 
Nu kommer det säkert att bli nya konflikter i framtiden. Det här är långt ifrån den sista Sigge boken och nu vill Elina inte bli äldre - eller större. För hon vill kunna rida Shetlandsponnyer för alltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.