onsdag 27 april 2016

FILM: Spionernas bro - Spielberg tar sig an verkligt kalla kriget drama
 

Mitt under kalla kriget är skillnaden mellan krig och fred endaste en ärlig man: advokaten James Donovan. Han för mitt under 60-talets kalla krig i uppdrag av CIA att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot i utbyte mot en rysk spion.

 

Tom Hanks som verklighetens Jim Donovan
- en äkta hjälte som håller huvudet kallt
under kalla kriget!
Men detta är inte början på äventyret. Början är att James “Jim” Donovan är en vanlig advokat specialiserad på försäkringar - han och hans firma för det föga eftertraktade jobbet att försvara Colonel Abel, en misstänkt rysk spion.

 

Detta är året efter att det judisk-amerikanska paret Rosenberg grillades i elektriska stolen för förräderi - de hade gett amerikanska hemligheter till ryssarna.

 

Jim Donovan vet vad som står på spel. Men för Jim är saken solklar: Abel har inte begått förräderi, eftersom han inte är amerikan, han är helt enkelt en god soldat för sin sida, det pågår ju ett kallt krig. Och han lyckas med konsttycket att se till att Abel inte avrättas med motiveringen att det kan vara bra med en försäkring för framtiden. Jims jobb är ju trots allt försäkringar …

 

Den amerikanska regeringen och CIA vill inte låtsas om att DDR finns. Inte heller att Powel, en av deras piloter, tillfångatagits av ryssarna. Men de vill gärna ha tillbaka Powel, på spionernas bro som ligger i DDR och skickar alltså Jim Donovan för att representera … ja, sig själv. Eftersom CIA och amerikansk regeringen inte låtsas om att en massa saker finns.

 

Nu råkar saker bli extra komplicerade för att en amerikansk student från Yale, Fredrick Pryor, blir tillfångatagen i DDR och de vill byta honom mot Abel, medan Sovjetunionen vill byta Powel mot Abel.

 

Jim Donovan vill ha båda amerikanerna. Men han har bara en man att byta med. Abel.

 

Spionernas bro är en spännande, verklighetsbaserad film, som tack vare Tom Hanks också bjuder på en hel del humor. Mark Rylance är också bra som spionen Abel och vänskapen mellan Donovan och Abel känns äkta.

 

Alla nyckelpersoner har funnits i verkligheten - vilket inte gör den sanslösa historien sämre - och Jim Donovan tycks ha haft ett spännande liv. Nürnbergsrättegången, Abel rättegången, det här utbytet på “spionernas brio” som han mot alla odds lyckas med och sedan Cuba krisen … han skickades av President Kennedy för att få 1113 fångar frigivna. Han lyckades få ut över 9500.

 

Stephen Spielberg står för produktion och regi - det här är hans bästa film sedan Schindler’s List - och Spielbergs far var “utbytesingenjör” i Sovjetunionen när Powells plan sköts ner. Så såddes ett frö hos en av världens bästa regissörer att “här finns en historia“.

 

Manusförfattaren Matt Charman jobbade från sitt håll och funderade på advokaten som spelat en så stor roll under Kuba krisen --- sedan insåg han att dramat på spionernas bro skulle bli en ännu bättre film!

 

Tom Hanks humor är tillagd i en sista omskrivning av bröderna Coen.

 

Ibland kan många kockar få till en mycket lyckad soppa.

 

Regi: Stephen Spielberg

Titel: Bridge of Spies

Medverkande: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Sebastian Koch, Alan Alda m.fl.

USA, 2015

Fox-Paramount

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.