torsdag 7 november 2013

Veronica Roth: Insurgent

En dystopi där de falanglösa planerar för hämnd

Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fictionÅrets ungdomsbok inom Fantasy & Science fictionVeronica Roth
Insurgent
Översättare: Katarina Falk
Modernista
Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Beatrice ”Tris” Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Liksom vampyrerboken var den nya Harry Potter så är dystopierna den nya vampyrboken. Det mesta och det intressantaste inom ungdomslitteraturen händer just nu i dystopi-skidningarna, som har en hel del att säga om vårt samhälle idag och Divergent är bland det bästa som finns på marknaden just nu.
På sin 16 års dag ska ungdomarna i Divergent de välja falang, sin egen som de är född inom eller en ny, och en simulering ska visa var de hör hemma - precis som ”the sorting hat” i Harry Potter böckerna så sorteras alla eleverna i simuleringen efter vilka egenskaper de har och var de hör hemma (där är Harry Potters Gryffindor "de modiga").
Men simuleringen fungerar inte - Beatrice får inget svar var hon hör hemma.
Hon känner att hon inte hör hemma bland de osjälviska, men när hon väljer de tappra klipper hon banden med sin familj, sina vänner och sin gamla falang. Och det blir en kulturkrock av sällan skådat slag!
Efter att i 16 års tid blivit drillad att vara osjälvisk, ska hon plötsligt bara tänka på sig själv och vara så självisk som möjligt, slå ner andra för att själv få fördelar, och de tappras falang verkar vara en blandning av adrenalin-junkies, mobbare och översittare. De leker med knivar och skjutvapen, hoppar från tåg, hoppar från hustak och drar runt i gäng och misshandlar både starkare och svagare motståndare, precis som det faller dem in.
En gång i tiden handlade tapperhet och mod om att vara osjälvisk, om att försvara andra, men det har förändrats ...
Det visar sig att en ny falang tänker ta makten och då behövs de tappra som hjärndöda soldater, och träningen blir därefter: döda utan att tänka.
Beatrice är den enda som gör mentalt motstånd mot detta, i ett drömscenario blir hon hellre dödad än dödar någon annan ... och regimen börjar se henne som ett hot. Det är inte sådana soldater de vill ha.
Plötsligt är Beatrices liv fullt av hot: blir hon först dödad av avundsjuka klasskamrater som tycker att hon är för duktig, eller av regimen som inte gillar att hon inte går att kontrollera?
Eller kommer hon att klara att fly?
Beatrice förstår att hon egentligen inte hör hemma någonstans - hon är Divergent.
Det finns fler som hon, men regimen tänker utrota dem alla, eftersom de Divergenta inte går att kontrollera och i framtiden ska det bara finnas människor som enbart passar in i en falang.
Divergent är del ett i en triologi och del två kommer ut hösten 2013.
Parallellerna till vår värld är helt uppenbara: finns det en plats för folk som egentligen inte hör hemma någon stans?
Insurgent tar vid där Divergent slutade, utan omsvep och utan vidare förklaringar. De som överlevde kriget och utrensningarna i slutet avDigergent kämpar i Insurgent för att överleva. De osjälviska är nästan helt utrotade och de tappra har delats i två delar: de som stödjer de lärdas krig och de som gör motstånd. Beatrice är i halvan som gör motstånd ”de goda tappra” för hennes familj var ju bland de osjälviska som blev dödade.
Det intressanta med Insurgent är att förutom de fem falangerna får vi även göra ett besök hos bokens kastlösa, alltså de falanglösa, och där finns många som blivit utmobbade från de tappra … och de väntar på hämnd. IDigergent var de falanglösa anonymt folk som var städare, sophämtare, vaktmästare och tog alla jobb ingen ville ha. I Insurgent får vi veta att de falanglösa kommit fram till att de redan är dubbelt så många som de tappra … och de falanglösa inser att med splittrade falanger borde det vara lätt för dem att utplåna falangsystemet och ta över.
Om författaren: Veronica Roth föddes 1988 i en förort till Chicago. Medan hon studerade på Northwestern University började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi, varav de två första delarna är Divergent och Insurgent. Filmversionen av Divergent började spelas in våren 2013, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i huvudrollerna.
Divergent blev vald till »Årets favoritbok alla kategorier« och »Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction« 2011 av Goodreads! och dessutom utnämnd till »Årets favoritbok« 2011 av The Young Adult Library Services Association, en underavdelning till The American Library Association.
Insurgent: gick in på förstaplatsen på New York Times bestsellerlista och har legat kvar på listan sedan dess
Över 2,5 miljon sålda exemplar världen över av de två första delarna iDivergent-trilogin
Divergent blev den mest recenserade boken i Sverige 2012!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.