lördag 23 november 2013

RECENSION: Lex bok


Cyrano de Bergerac skaffade en ställföreträdare för att säga vad han EGENTLIGEN känner.

Men han hade inte tillgång till en blogg. Där kan man lätt uppfinna en ny variant av sig själv.

Lex i Lex bok skaffar en blogg där hon utger sig för att vara Maya - och börjar säga allt vad hon egentligen vill säga och som hon faktiskt också säger som sig själv - men ingen lyssnar.

Men Maya är snygg och cool och en dekadent femme fatale i lyxforpackning, stajlad av Lex bästa vän Jonatan, en gay kille med drömmar om att blir designer. Jonatan ser det inte som en lögn, han ser det som ett konstprojekt, hans konstprojekt, och det blir många gräl mellan Lex och Jonatan vad som verkligen är viktigast: orden eller bilderna. Lex del eller Jonatans del i bloggen.

För Maya blir en modeikon och en stilguru - alla älskar henne. Och plötsligt vill alla höra vad Lex har att säga. Eller vad Maya har att säga. För vem är egentligen vem av Lex och Maya och håller inte den där Maya på att ta över Lex liv? Lex inser snart att till och med Jonatan börjar tycka bättre om att vara med Maya än att vara med Lex.

Lex bok är en ungdomsbok av Sara Kadefors som verkligen fångar tidsandan i Sverige: allt är yta, allt är marknadsföring. Kadefors har redan vunnit Augustpriset med Sandor slash Ida. På måndag kan hon vinna igen med Lex bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.