fredag 15 november 2013

Nyckeln - läst hela natten!
Herregud, vad man har längtat efter slutet på historien!

Började läsa klockan 01:00 i natt!!!

Och var tvungen att sluta i morse ...

 Över 800 sidor: men man vill helst inte hetsläsa.


Som när Harry Potter böckerna kom. Det verkade vara en  tävling om VEM som hann läsa ut boken först efter att ha stått och köat hela natten! Man hann inte njuta...


Underbara Sara och Mats. Nu har deras sista "barn" lämnat boet och nu ska de skriva var för sig, bli "skrivarsärbos". Det känns sorgligt på något sätt att det är över, Sara/Mats mixen har varit väldigt lyckad.

Mats sa att han hade en NY favoritkaraktär i Nyckeln. Som inte skulle avslöjas. Men nu när Nyckeln är ute är det väl okej?

Liiiiten spoilervarning:

-Min nya favoritkaraktär är Clara, Viktors tvillingsyster!

Hon är en ny bekantskap för oss läsare, MEN vi får veta att hon varit med hela tiden och skuggat de utvalda --- det var hennes närvaro Minoo kände i Cirkeln när hon trodde hon var förföljd av en demon!

Vi får också veta att hennes magi har gjort henne osynlig "för evigt" - men Minoo kan bota henne.

Vi får också veta att Minoo är den mest kraftfulla häxan någonsin - hon som trodde att hon inte hörde hemma i häxkretsen i den förra boken!

Och att Viktors familiaris är en blåmes.
Att han är kär i Vanessa och gillar Minoo är inget nytt, det förstod man även i Eld (och än mer i Berättelser från Engelsfors).

Vanessa och Linnéa blir ÄNTLIGEN ihop, det har känts lite som Arkiv X här, vi har fått vänta 2 tjocka böcker och ett seriealbum för att få se första kyssen.
Deras relation påminner mycket om den i  Fucking Åmål: den blonda tjejen som alla är kära i (Vanessa) och den andra tjejen, den mörka, som alla tycker är konstig (Linnéa). Visst Fucking Åmål hade inget goth tema, men annars är det likt.
Den bärande kärlekshistorian dem emellan i tre böcker gör också att man är säker på att dessa två häxor inte kommer att stryka med, för folk måste ha ett kärlekspar att heja på, lika säkert som Harry och Ginny fick varandra ... och Minoo är den starkaste häxan någonsin, så hon kommer att klara sig.
Anna-Karin var en intressant karaktär i Cirkeln, bland annat hur hon hämnades på sina mobbare genom att kontrollera dem med magi, i Eld blev hon en svagare karaktär (och kopplingen till livet på landet försvann) och i Nyckeln är hon den svagaste karaktären: den som har mest problem med sina förmågor, den enda som inte har någon pojkvän/flickvän eller någon intressant story arc och det känns bara som att Anna-Karin blivit bortglömd. De snygga karaktärerna får de mest intressanta historierna och Anna-Karin får lite rester, precis som i verkliga livet.

Nyckeln är den mest komplexa boken i serien, men också den rörigaste. Den "renaste" boken var Cirkeln där det fanns en mördare som förföljde  och spårade de sju häxorna och som lyckades döda två av dem och nästan dödade två till .... Det var en bra fantasydeckare.

I Nyckeln finns hotet att Olivia ska komma tillbaka (ett av hoten i Eld) och hotet från Rådet opch håtet från demonerna och apokalypsen ... Och en berättartråd med spöken, mest sedd från Idas synvinkel. Hon blev ett spöke när hon dog i slutet av Eld. Dessutom avslöjas det att beskyddarna som ska hjälpa häxorna mot demonerna också är demoner ... Det blir alltså extra mycket extra allt och väldigt mycket trådar att knyta ihop innan det är slut!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.