måndag 18 november 2013

Expeditionen, Min kärlekshistoria: Ett verkligt “cold case” i en vackert konstnärlig förpackning!

 
Expeditionen, Min kärlekshistoria:

Ett verkligt “cold case” i en vackert konstnärlig förpackning!

Augustnominerad till årets svenska fackbokAugustnominerad till årets svenska fackbokBea Uusma
Expeditionen: Min kärlekshistoria - illustrerad utgåva
Illustrationer: Bea Uusma
Medarbetare: Kühlhorn, Lotta (form)
Norstedts
Det här är årets bästa --- och vackraste --- fackbok! Välförtjänt Augustnominerad till årets svenska fackbok.
Motiveringen lyder: "Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt."

Den 11 juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.
33 års väntan för en förtvivlad ”Penelope”
I trettiotre år undrar Anna Charlier vart hennes fästman Nils Strindberg, expeditionens yngste deltagare, tog vägen. År 1930 hittas han och de andra männen från Andrée expeditionen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.
Andrée expeditionen hade den 11 juli 1897 som målsättning att flyga med luftballongen Örnen till Nordpolen. Alla på expeditionen dog. Än idag vet ingen varför. Men Bea Uusma iExpeditionen - Min kärlekshistoria gör ett uttömmande försök att bringa klarhet i vad som egentligen hände - ett verkligt “cold case” i dubbel bemärkelse.
Författaren: en bekväm person som hatar att frysa
Bea Uusma beskriver sig själv som en bekväm person, som hatar att frysa: “Jag får panik av bara tanken på att vara utan vantar när det blåser. När det är minusgrader håller jag mig helst inomhus. Förut var jag illustratör. Sen utbildade jag mig till läkare. Jag köper extra varma sockor …” men Bea Uusma är så mycket mer än detta, hon är också som “en vampyr som för första gången fått smakat människoblod” när det gäller Andrée expeditionen. Den blir helt enkelt hennes eget nördiga intresse. Hon måste få åka till Vitön och se stället där alla i expeditionen dog, hon måste helt enkelt lösa gåtan om VARFÖR de dog. De kommer till Vitön. Deras dagboksanteckningar upphör. De har stora mängder proviant, varma kläder, fungerande vapen och flera lådor med ammunition. Men alla i expeditionen dör innan de ens har packat upp slädarna.
Spöken eller isbjörnar eller trikiner?
Har man läst Michelle Pavers Evig Natt (Dark Matter) så börjar man direkt att tänka på paranormala fenomen, men detta är så klart en fackbok, allt som står i den här boken är sant, påpekar Bea Uusma (utom två sidor med spekulationer sidan 271 och 272 ). Men ändå. När Bea Uusma räknar upp en del av teorierna (inte hennes egna!) skulle “ihjälskrämda av spöken” verka precis lika vettigt. För ingen av teorierna är riktigt vettiga, menar Uusma. Folk dör inte av trikiner. Även om Uusma med syster skrivit en Melodifestivallåt om det (som inte kom med i Melodifestivalen, märkligt nog – vem vill inte nynna på en låt om trikiner??).
Många av källorna bara upprepar varandras teorier - och Uusma får en lektion i vetenskaplig metod: om bara något sägs tillräckligt många gånger så är det sant, även om det inte är sant. Källorna stöttar varandra. Blind leder blind. Det påminner om en del texter i litteraturvetenskap där folk hittar saker som inte är i texten och stöttar varandra i sina förvrängningar tills det osanna blivit sant --- men här gäller det ju rättsmedicin.
Bea Uusma på egen jakt efter sanningen
Bea Uusma går på jakt efter efterlämningar av Andrée expeditionen. Rättsmedicin har gått framåt. Hon ska lösa gåtan. Men när gamla tiders rättsmedicin inte ser skillnad på ett björnrevben och ett människorevben börjar man bli verkligt tveksam till alla gamla “samlingar” om André expeditionen.
En supernörds våghalsiga äventyr!
Expeditionen - Min kärlekshistoria är en supernörds våghalsiga äventyr, en sann historia om vad besatthet kan leda till --- både för Andrée & co och för Bea Uusma --- men det är också en lektion i vetenskaplig granskning, att aldrig lita på någon eller något, hur många gånger det än är citerat, att gå “back to the roots” på Vitön och slutligen är det en lektion i att skapa ett konstverk --- förExpeditionen - Min kärlekshistoria är inte bara en fantastiskt vacker och lärorik fackbok, det är också ett konstverk, med all sin sorgsenhet, ett konstverk fyllt av Bea Uusmas egna verk men också dagboksanteckningar och foton från Andrée expeditionen.
När Bea Uusma äntligen kommer fram är hon förvånad --- för nu är ju allt i färg! Så även denna bok. Helt i färg. Detta “cold case” rekommenderas mycket varmt.
För att få till en riktig fullträff till fackbok ska tydligen författaren vara en läkarstuderande med illustratörsutbildning --- och därtill en verklig ”deckare” som fått blodad tand när det gäller både faktagranskning och att bejaka sin egen nördighet. Årets vackraste bok!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.