tisdag 12 november 2013

Intervju: David Safier - en tysk MED humor och massor av god karma!

David Safier 
– en tysk MED humor och massor av god karma!

 


”Dagen då jag dog var inte speciellt kul. Det berodde inte enbart på min död. Närmare bestämt lyckades den episoden bara med nöd och näppe klämma sig in som nummer sex på listan över dygnets mest värdelösa ögonblick.”


David Safier på Sverigebesök
En allvarlig humorbok
Så börjar den tyska humorboken Dålig karma. Men Dålig Karma är en bok med en allvarlig klangbotten, som handlar om livets värden i stort. Den handlar också om den framgångsrika programledaren Kim Lange, som upplever en milt sagt annorlunda dag. Det vansinnigaste ögonblicket är när hon får ett tvättställ från en rysk rymdstation i huvudet och sedan vaknar upp i en myrstack med sex ben, känselspröt och en stor rumpa. Vad som händer sedan är som taget från "Ett småkryps liv" med reinkarnation som extra ingrediens och efter två år har Kim Lange lyckats reinkarnera upp för djur-stegen och blivit människa igen. Men inte ens det är så bra som hon tänkt sig ...


Jobb inom TV-industrin
David Safier har en sak gemensamt med Kim Lange - de jobbar båda inom TV-industrin. Och de har fått samma tyska TV-pris, det finaste man kan få i branschen, det eftertraktade stora journalistpriset. Skillnaden är att David Safier inte dog strax efter att han tog emot priset och att hela han utstrålar "god karma". Och vad han gör med pengarna från Dålig karma succén? Ja, han samlar på sig ännu mer god karma ...
 
Dålig Karma,  Bazar förlag- Jag ville göra något gott med pengarna som jag tjänade på boken Mises Karma (Dålig Karma) så jag grundade Gutes Karma Stiftung, som stödjer och genomför skolprojekt runt om i hela världen. Just nu hjälper "karma-pengarna" till med att bygga en skola i Nepal, där 700 barn eller fler ska få sin undervisning, berättar Safier med stolthet. Och för tillfället stödjer vi projekt som ska befria nepalesiska barn från slaveri.


 


Har tyskar egentligen humor?
Men Gutes Karma Stiftung är inte vad Safier blir mest utfrågad om när han reser jorden runt. Nej, det är om tyskar har humor!

- Tyskar och humor ... Det tycks vara en ekvation som inte går ihop! säger Safier och skrattar.


Själv menar han att tyskar ser sig själva som roliga, det finns roliga filmer, roliga böcker, roliga TV-serier ... men oftast är de inte så kända utomlands. Till skillnad från de som britterna producerar.

-Alla vet att britter är roliga, alla vet att britter är de allra roligaste folkslaget! säger Safier (utan att skämta).”Britterna vinner ju jämt!”


-När man tävlar mot britter VET man att de kommer att vinna. För de vinner vartenda år. Bästa TV-serie, roligaste TV-serie, bästa drama, bäste skådespelare, bästa skådespelerska ...

Och detta var innan Downton Abbey tog världen med storm. I och för sig vinner Downton Abbey inga humorpriser, men man förstår vad han menar. Som tysk i den internationella TV-industrin satt han på prisutdelningar och galor där det var självklart att britterna vann allt.

- När vi var på en stor gala sa vi bara "det är ingen idé att förbereda något tal" så vi bara drack så mycket fria drinkar vi kunde, blev rejält packade ... och gissa vad ... På Emmy-galan vann vi! Och jag hade inte förberett något tal! Då sa min bordsgranne "Säg bara något om tyskar och humor och så skrattar alla!"

Sagt och gjort. David Safier gick upp till podiet och sa:


-Vi är tyskar och vi har vunnit pris för bästa humorserie ...
Skrattsalvorna ville inte sluta. Så bara att tala om tyskar och humor är en typ av humor.


Detta var 2004 och serien som vann en internationell Emmy Award var Berlin, Berlin. Mycket har hänt i David Safiers liv sedan dess. Dålig karma blev en hyllad och älskad debutroman och sedan dess har författarkarriären rullat på.Från Emmy-vinnare till bästsäljande Författare
-Hur kom du egentligen på idén till Dålig karma?

- När man jobbar inom TV är det mycket grupparbeten, men det är kul att göra något själv. Och TV är väldigt "cut throat" så jag gjorde en karikatyr av någon som jobbar inom TV, det finns många som Kim Lange både män och kvinnor, och så tänkte jag på karma idén ... och min fru tror på reinkarnation.


- Inte du ?


Safier vill helst  reimkarnera som hund. Utan att bli kastrerad.
- Njäe … Nej. Jag tycker att begreppet karma är ganska komiskt. Hur ska man veta om man samlat tillräckligt med bonuspoäng för att bli en myra eller en elefant? Det fungerar liksom inte. Men det är roligt.


-Har du några egna tankar om livet efter detta?


-Jag hoppas ju på att det finns ett liv efter detta, men det betyder inte att jag tror på det. Som budskap till boken valde jag att du ska vara god mot andra människor och djur, oavsett om straff eller belöning väntar på andra sidan. Eller ingenting alls. Det är en bra idé att vara god här och nu, eftersom livet blir bättre för alla på det viset. Då får man liksom belöningen direkt, alla blir gladare, alla får det bättre.


-Om du mot förmodan skulle reinkarnera … ?


- Då skulle jag vilja vara en hund. Som vår hund Max. Han lever det bästa livet man kan tänka sig. Sova, äta, leka. Och alla i familjen är snälla mot honom. Till och med barnen. De är i puberteten nu och är annars aldrig snälla mot någon. Så jag skulle vilja vara som Max. Fast jag skulle gärna slippa att vara kastrerad ...Casanova som side-kick


-På tal om kastrerad eller inte ... Kim Lange har ju sällskap av Casanova i boken Dålig karma och hans ”kärleksaffärer” ställer till det för honom hela tiden (och han hotas av kastrering). Hur kom det sig att Casanova blev side-kick till Kim Lange?!

- Jag vet! (skratt), det är lite oväntat! Men jag ville att hon skulle ha en historisk karaktär att prata med, som skulle kunna förklara det där med reinkarnation, och så fick det bli Casanova! Han passade bäst för ändamålet. En del av boken utspelar sig i Venedig. Och så är ju Casanova bra på att skriva ...

Casanova, som är känd för sina memoarer, fortsätter genom romanen Dålig Karma att diktera sina memoarer i olika djurformer. Väldigt skruvat och väldigt roligt... Vi får även som hastigast möta en reinkarnerad Napoleon och en reinkarnerad Einstein.


Muh! - Även kor letar efter grönare gräs …
Nu har David Safier gått vidare till andra projekt.


Muh! - tysk utgåva
- Min senaste bok heter Muh! och handlar om en ko som tror att kor har det mycket bättre i Indien - hon är missnöjd med sitt liv och tror att bara hon kommer till Indien så blir allt bra ...


- Sägesättet ”gräset är alltid grönare …” gäller alltså även för kor?


- Precis! (skratt).


- Grattis förresten till att ha sålt slut på Dålig karma!

-Tack, ja jag vet det är “totally crazy”. men svenskarna tycks gilla tysk humor. I alla fall Dålig karma!
Fakta om Dålig karma och dess författare:


Dålig karma har i Tyskland sålt i 1,5 miljoner exemplar. Romanen ligger också på bestsellerlistorna i Spanien, Italien och Frankrike och kom tidigare i år i svensk översättning. Danska Weekendavisen utnämnde honom till ”det barn som Fay Weldon och Woody Allen aldrig fick tillsammans". Med TV-serien Berlin, Berlin vann Safier en International Emmy Award för bästa komedi 2004. David Safier bor i Bremen, Tyskland. Hans romaner Mieses Karma, Jesus liebt mich och Plötzlich Shakespeare har sålts i miljonupplagor. Hans senaste bok heter Muh. När David Safier var i Sverige och signerade Dålig Karma på Bokmässan i Göteborg sålde alla böckerna slut. Men nu finns det fler att tillgå från Bazar förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.