söndag 10 november 2013

Recension: Sarah Sheppard Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare

Sarah Sheppard Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare
 

Jorden runt på 40 sidor!

FantasikartorFantasikartorSarah Sheppard
Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare
Bonnier Carlsen
Sara Sheppard gör de roligaste fackböcker man kan tänka sig - lika spännande som värsta fantasyböckerna och fullproppade med kul bra-att- veta detaljer. Hennes Augustpris vinnande bok Det var en gång … Massor av Dinosaurier är redan en klassiker ochViktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare är precis lika bra!
Ingenting är så fascinerande och bra för att trigga igång fantasin som kartor. I Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmarefinns inte bara de gamla, vanliga kartorna med all världens huvudstäder och flaggor (Vem gillar inte flaggor?) utan även många andra kartor som är bra att ha om du vill hitta Atlantis eller Bermudatriangeln eller helt enkelt hälsa på Bigfoot eller Yetin eller Storsjöodjuret (som förresten är fridlyst).
Guld och ädelstenar upptar den första kartan. Där kan vi lära oss att till skillnad från andra ädelstenar tål diamanter inte höga temperaturer, så om en diamant börjar brinna försvinner den spårlöst den lämnar inte ens lite aska efter sig. Det är värt att tänka på om man skulle råka hitta en diamant någon gång.
Men hela boken är en guld- och ädelstensgruva över allt fantastiskt, spännande och mystiskt som finns på vår planet. Perfekt läsning och fantasibränsle för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Med den här kartboken kan man i fantasin resa vart som helst i världen. Utan att behöva vänta någonstans!
Vart ska man åka för att uppleva vulkanutbrott, lösa märkliga mysterier, hitta ädelstenar, bestiga de högsta bergen eller ta u-båt till platsen närmast jordens kärna? Här finns alla äventyrliga svar!
Förutom temakartor över t.ex. "Mystiska platser", "Farliga djur", "Djuphavsgravar" och "Guld och ädelstenar" finns också flaggor och kartor med länder och huvudstäder.
Det är bara att boka en fantastisk biljett och resa iväg …
Det här är rena rama Narnia boken för alla äventyrare och dagdrömmare! En härlig bok med massor av intressanta fakta, en bok som man kan gräva ner sig i under långa mörka kvällar.
En grundmurad humor ihopkopplat med verkliga fakta är liksom biljetten till framgång.
Boken är rekommenderad för 3-6 år, men den passar egentligen för något äldre läsare, typ slukaråldern, då man är upptagen med att rita kartor (både verkliga och fantasykartor!) för att utforska olika världar.
Då har man liksom hittat en tvillingsjäl i Sarah Sheppard! Och ja, boken är också en guldgruva för vuxna. En ”bildningsakuten” i jordens geografi och historia.
Dessutom är boken rolig. Sarah Sheppard ger råd typ köp inte en strandtomt vid Medelhavet, för om 150 miljoner år är den borta … Sådant kan vara viktigt att tänka på!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.