tisdag 5 november 2013

Morberg firar jul


Att äta norskt Att äta norskt Med norsk äggröra och ”Mannerströmmingar”

Per Morberg
Morberg firar jul
Foto: Martin Löf
Bonnier Fakta
Morberg firar jul är en vit, julig kokbok full av stämningsfulla fotografier av Martin Löf. Per Morberg åker släde och allt ser ut som ett julkort av Jenny Nyström. Per Morberg bakar pepparkakshus med frun och de ser ut att vara med i en Carl Larsson tavla. Per Morberg poserar som tomten i Viktor Rydbergs dikt. Karln har onekligen humor!
Morberg har skrivit texterna till maten, samtidigt är han noga att hylla teamet bakom och matlagningsassistenten från Norge får med sitt eget speciella julrecept: äggröra. Inget norskt julbord utan äggröra.
Den skygge vännen Leif Mannerström (Morberg är här lätt ironisk) får med ett recept på Mannerströmmingar.
Här finns allt som ska finnas i en klassisk kokbok, men även en del nya julklassiker och några kanske blivande klassiker?
När det gäller mat så finns här recept på allt man förknippar med svensk jul. Och lite till.
När det gäller efterrätter och godis --- likaså. Inese och Per Morberg diskuterar tydligen varje år om det ska vara bär i ischoklad och mandel i knäcken eller inte och Ineses preferenser vinner varje år. Det blir mandel och bär i julgodiset.
Ett av Per Morbergs egna recept är ”julräddare” - en variant på fattiga riddare.
I texten är Per Morberg egentligen inte en sådan stor julentusiast - han låter snarare som Ebenezer Scrooge i En julsaga - varför ska man stressa och köpa julklappar? Varför måste det finnas en massa fula jultomtar överallt? Varför måste man äta och dricka för mycket varje år på julafton? Var kommer alla gäster ifrån och varför kan de inte åka hem någon gång? När juldagsmorgon kommer längtar Morberg bara till dess att alla åker hem igen och han får vara ensam och titta på film. Kanske någon som han själv är med i?
Men ingen jul är jul om det bara är sött hela tiden - det krävs lite peppar, lite salt och lite syrligt också.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.