fredag 29 november 2013

After Earth - en framtida saga om försoning

 

 
Danger is real. Fear is a choice.Kitai Raige (Jaden Smith) och hans legendariske far Cypher (Will Smith) blir strandsatta på planeten jorden efter en kraschlandning, tusen år efter de omvälvande händelser som tvingade mänskligheten att fly därifrån.

Eftersom Cypher har blivit skadad måste Kitai ge sig ut på en farofylld färd för att kalla på hjälp. Far och son måste lära sig att samarbeta och lita på varandra om de ska ha någon chans att kunna ta sig hem.
En sci-fi saga om att övervinna alla hinder av M. Night Shyamalan som får tankarna till att gå till Avatar ...

Det här är en saga om den unge hjälten som ger sig ut i den stora farliga storskogen, och som måste överleva möten med illvilliga tomtar, troll och häxor. Fast detta är sci-fi och inte en saga illustrerad av John Bauer, så farorna är uppdaterade - men i grund och botten desamma. Giftiga spindlar, iglar, ormar ... farliga apor som jagar i flock, en jättekondor som flyger iväg med Kitai som om han vore Tintins hund Milou. En ansamling lejon som attackerar.

Även om detta ska vara framtiden är farorna misstänkt lika de som finns i vår värld idag - Amazonas regnskogar eller naturen i Australien är fulla av farliga, giftiga djur som inte vill ha människor i sina territorer och hajar och krokodiler konkurrerar om byten i vattnet. Att bada är inte att tänka på.
Men Kitai klarar av sitt hjälteuppdrag och samtidigt att slåss mot sina inre demoner.
Alla farliga djur är bara symboliska troll på vägen - hinder innan far och son till slut kan försonas och inse att vad som hände i det förflutna inte var någons fel alls.

Will Smith har själv skrivit storyn.
M. Night Shyamalan har specialiserat sig på symboliska sagor, som Sjätte sinnet, Signs, Lady in the Water och The Last Airbender och att han regisserat After Earth med stor finkänslighet för det mänskliga dramat kommet inte som någon överraskning.


Åldersgräns: 11 år

Extramaterial:
A Father’s Legacy – Jaden och Will Smith framför och bakom kameran.
1,000 Years in 300 Seconds – på inspelningsplatsen med skådespelarna.
The Nature of the Future – utforska de vackra landskap där After Earth spelades in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.