torsdag 14 november 2013

Nyckeln - pepp! Världens bästa svenska fantasytrilogi avslutas! Vi minns Cirkeln och Eld …


Nyckeln - pepp! Världens bästa svenska fantasytrilogi avslutas!

Vi minns Cirkeln och Eld …

 

Söta Sara och Mats på Bokmässan 2013! Foto: Belinda Graham


 

 

Nyckeln kommer ut på fredag! Del tre i Engelsforstrilogin !

 

 

Så vi passar på att minnas Cirkeln och Eld … del ett och del två i Engelsforstrilogin. (OBS! SPOILERVARNING om ni INTE läst Cirkeln och Eld!)

 

Sara och Mats får ofta frågan Vem i boken de är.

 

Här är svaren:

 

Sara:

-Minoo! Jag är mest lik Minoo, jag var mycket som henne när jag gick i skolan, pluggade, var flitig, ville lyckas. Jag var inte direkt bjuden till så mycket fester …

 

Idag är Sara fortfarande flitig och ordningsam och gör färgkodade Excell ark. För att göra Engelsforstrilogin bättre. En gång duktig, alltid duktig!

 

Mats:

-Först tänkte jag också Minoo, eftersom jag var ganska tillbakadragen. Men jag hade en kompis som var väldigt lik Vanessa och då blev man mer populär och också inbjuden till olika grejer …

 

Han väljer i alla fall inte Elias som sitt alter ego --- den ende killen i cirkeln av häxor. Men som har en mycket tragisk historia! Den är ännu mer tragisk i Berättelser från Engelsfors

 

 

De sju i cirkeln av häxor är:

 

 

Minoo - den som är smartast - och även “pluggigast” av de 7. Går natur. Har högsta betyg i allting. Den enda i cirkeln som INTE har en magisk förmåga som hänger ihop med något element. Först tror Minoo att hon inte har någon förmåga sedan visar det sig att hon har den starkaste förmågan --- och är den enda av de 7 häxorna som kan övervinna deras demonmotståndare.

Efternamn: Falk Karimi. Som synes på efternamnet är hon den enda i Cirkeln som har utländsk bakgrund - i alla fall delvis. Hennes mamma är läkare och hennes pappa är redaktör för Engelsfors loka tidning - det är han som är från Engelsfors, han har “uppoffrat” sin karriär för tidningen.

Minoo är den i boken som läsaren lättast identifierar sig med, hon är “vanligast” och har en intressant blandning av smarthet och osäkerhet. Medan alla andra (nästan) är glada över att bli häxor tvivlar Minoo - och det är lätt att identifierar sig med tvingaren. Och den som kommer “utifrån” och egentligen inte hör hemma i Engelsfors. Eller bland de sex elementen.

 

 

Elias - blir nästan mobbad till döds i skolan “Bög” är det snällaste något säger om honom och han och begår självmord --- eller det är vad alla tror. I själva verket har demonerna suggererat honom till självmord. Han fick aldrig veta att han var e av de sju häxorna. Hans bästa vän var Linnéa och han är uppväxt i prästgården --- hos föräldrar som aldrig riktigt förstod honom, hans självmordsförsök eller hans “deppiga” livsstil. Elias dog innan han fick reda på att han var en av de sju utvalda häxorna.

 

Linnéa - en goth variant på Underbara Clara, syr alla sina kläder själv och inreder sin lägenhet med saker hon hittar i containrar. Jobbar extra i en tygaffär där hon får gratis tyg som tack för besväret. Cool självsäker och estetisk. Gick estet tillsammans med Elias. Kär i Vanessa (och vågar inte säga det). Osannolikt men sant: Minoo och Linnea ”bondar” och blir kompisar i Eld. Minoo är den enda av häxorna som vet Linnéas hemlighet (kärleken till Vanessa) och Minoo fixar också så att Linnéa inte blir vräkt från sin lägenhet. Linnéa beundrar Minoo för hon är smart Minoo beundrar Linnéa för hon är självsäker och har cool klädstil och aldrig bryr sig vad andra tycker … förutom Vanessa alltså .

 

Rebecka - en typisk “prestationsprinsessa“, har höga krav på sig själv, hon går natur tillsammans med Minoo, är hennes bästa kompis och blir den andra av häxorna som dör. Rebecka är den som alla gillar - snygg, smart och lyckad --- en smäll storasyster som alltid tar hans om sin familj och sina kompisar. Är det perfekta paret tillsammans med Gustav. Blir dödad av demonerna genom att bli nerkastad från skolans tak. Viljan att hämnas Rebecka (och att inte själva bli dödade av demonerna) är vad som för samman de fem överlevande. Förutom Ida är Rebecka det perspektiv som man får följa allra minst i cirkeln.

 

Vanessa - blonderad, högljudd, populär, bjuden på alla fester och totalt “killtokig”. men så småningom börjar hon bli kär i Linnea också … det är lite som intrigen i Fucking Åmål där den snygga blonda killtokiga tjejen hittar sitt livs kärlek i en annan tjej.

Vanessa är förresten den första av häxorna som spår sig hon Mona Månstråle och hon får veta att “ditts vlvs kärlek är någon du redan träffat”. Gillar: sin lillebror Melvin och sin mamma. Gillar inte: styvfar Nicke. Som säger ”jahapp” och gnager på pennor. Och är otrogen mot Vanessas mamma.

 

Ida --- naturligt blond, snygg, smart och populär isprinsessa. Men har varit med och mobbat andra i plugget, både Elias och Anna -Karin. I cirkeln får vi följa alla häxornas respektive perspektiv - utom Ida. Viket är lite synd, för hon är den enda som inte är så snäll och präktig. Hon är snarare som en parodi på Ashley Tisdale i high school musical --- den blinda tjejen i high school som är elak mot alla och som är populär för att alla är rädda för henne.

 

Anna-Karin --- har varit svårt mobbad, liksom Elias, men är långt ifrån “goth” --- hon bor på landet, gillar djur och “bondar” med en räv som hon kan använda för att betrakta omvärlden. Hon är den av häxorna som “missbrukar” sin kraft mest, eftersom hon kan styra alla andra. I Cirkeln har hon svårt att hålla reda på vilka hon har förhäxat så att de gillar henne och vilka som bara hänger på för alla följer ju strömmen.

 

 

Utanför cirkeln finns Gustav, Rebeckas pojkvän som sörjer Rebeckas död genom hela cirkeln och eld.

Det är tack vare Rebecka som häxorna får bort Gustav från positiva Engelsfors, när folk säger att det var Rebeckas eget fel att hon dog “för hon tänkte inte positivt!” får han nog.

 

I Eld tillkommer ännu en kille som har betydelse för häxorna: Viktor, en begåvad häxa som sats i engelskors gymnasium av Rådet, för att hålla koll på tjejerna i häxcirkeln …

 

Både Gustav och Viktor verkar gilla Minoo. Men som vanligt när det gäller känslor och inte fakta och logik som man kan ha koll på så är Minoo osäker …

 

 

Att Sara och Mats har lättast att identifiera sig med Minoo är inte så konstigt, det är lättast att komma in i hennes sätt att tänka. Blandningen smart och osäker är också intressant. Mycket bättre än “smart och mallig” eller “dum och osäker“. Den förra kombinationen blir en översittare den senare en dörrmatta.

 

Det är också minou som sitter inne med lösningen till gåtan i Cirkeln som är uppbyggd som en deckare där man försöker att lista ut vem som dödar häxorna. Det är inte en lätt gåta.

 

Det finns många villospår, många “red herrings”. Det första är att man misstänker rektorn - en ond häxa? Ska detta bli en av dessa många goda häxor mot onda häxor? Nix. Det var bara ett villospår. Rektorn är god --- men det tar tid att inse det, för hon anstränger sig inte för att vara trevlig.

 

Hotet kommer tvärtom från en av killarna i omgivningen och det är inte så lätt att lista ut vem av dem.

 

Hoten i Cirkeln är ännu mer spridda: Rådet, Positiva engelskors och demonerna. Det finns tre fiender at slått mot och det är itne lätt att se vem som samarbetar med vem …

 

Slutet i Eld är som taget från en high school movie à la Carrie - alla är i gymnastiksalen på fest och vi vet att allt kommer att gå åt helvete och att inte alla kommer att överleva.

 

Med tanke på hur många katastrofala fester som hålls i gymnastiksalar (speciellt i amerikanska tonårsfilmer) så tycker man att de borde ha förbjudits för läge sedan som “Health and safety hazard” men nej. Karaktärerna i Eld går rakt i fällan och har gymnastiksalsparty ändå, rakt ovanpå en demongömma.

 

Vid det här laget har vi lärt oss att rektorn är en trevlig och lojal häxa som gör allt för sina unga protegéer och att Ida har en trevlig och lojal sida. När Linnéa blir överfallen och nästan dödad av Idas killkompisar bryter hon helt med dem.

 

I de flesta high school movies är det tjejer som bitchar mot andra tjjer --- men i Cirkeln och Eld håller tjejerna solidariskt ihop. Till och med rektorn… är “en av tjejerna” på sitt sätt --- hon omfattas av samma solidaritet, en för alla …

 

Sara och Mats är väldigt bra på att skriva olika perspektiv: hetero tjejer, bisexuella tjejer, gaykillar, hetero killar … alla i gymnasieåldern … och även “äldre karaktärer”. man får intrycket av att det inte var länge sedan rektorn Adriana själv var ung och dum och gjorde sina felsteg --- och häxan måna månstråle är helfestlig.

 

 

 

 

I  Eld var Viktor Mats nya favoritkaraktär --- “jag blev lite kär i Viktor,” erkänner han --- trots att han försökte sätta dit våra älskade häxor som vi hejar på! --- men Mats utlovar att han har en ny favorit karaktär i Nyckeln.

 

 

 

Vem det är? ÄN så länge är det hemligt!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.