fredag 29 november 2013

Recension: Det värsta med min syster av Jacqueline Wilson - Små barn, stora dramor!


Det värsta med min syster

-       Små barn, stora dramor

 

 
Marty - en avlägsen släkting till Tracy Beaker?! 
Författare: Jacqueline Wilson
Titel: Det värsta med min syster

Originaltitel: The Worst Thing About My Sister
Översättare: Barbro Lagergren

Förlag: Alfabeta

 

 J.K. Rowling - Harry Potter skaparen - är faktiskt inte den som är mest utlånad på engelska bibliotek. Det är Jacqueline Wilson. Hon har också varit Children´s Laureate och var även på besök i Sverige för att promota barns och ungas läsning.
På de utsatta barnens sida
I England är Jacqueline Wilson förmodligen den mest älskade författaren, hon står ständigt på de mest utsatta barnens sida och är den författare som utan tvekan mest bidragit till att göra livet lättare för föräldralösa och “oönskade” barn. För de flesta hamnar inte på någon internatskola, à la Hogwarts. De flesta hamnar på barnhem eller i fosterhem, som Tracy Beaker. Tracy Beaker böckerna har kommit ut i flera upplagor och har blivit film och TV-serie som även gått på den svenska Barnkanalen. Sedan Tracy Beakers genomslag har det varit okej för folk att säga “I’m like Tracy Beaker” om man haft en tuff uppväxt, istället för att dölja det - och alla fattar direkt.
Marty i The Worst Thing About My Sister är som en avlägsen kusin till Tracy Beaker. Om de träffades skulle de säkert ha jättekul och riva hela huset tillsammans. Eller hela gatan.
En ovanlig Jacqueline Wilson familj
Marty har visserligen en familj, en syster och två föräldrar som är gifta (mycket ovanligt i en Jacqueline Wilson bok, de flesta JW-barn har en eller ingen förälder). Men Marty har samma inställning som Tracy Beaker: Hon är en okuvlig pojkflicka som ständigt hittar på bus och som avskyr T-shirts med hundvalpar och kaniner på, liksom allt som heter klänningar, smink, parfym (det stinker) och inredningsdesign. Hon gillar att spela brännboll och baseboll och att sitta och rita serier. Fast hon lånar oftast andras pennor till serierna, eftersom hennes egna går sönder.
Nick Sharratts Marty-serier saknas
En sak som man saknar i The Worst Thing About My Sister är teckningarna och serierna av Nick Sharratt. För när Marty fantiserar far hon iväg till serie-land - precis som Tracy Beaker i Tracy Beaker serien (Nick Sharratt gjorde även de tecknade fantasierna till den filmade TV-serien).
Och nu är det ju inne med serier och teckningar i folks böcker, typ Dagbok för alla mina fans eller Nikkis dagbok.
Originalet The Worst Thing About My Sister innehåll roliga serieteckningar och i den svenska utgåvan är de plötsligt borta, samtidigt som serier i dagböcker och egna historier blomstrar på andra ställen.
Det är som om man kapar halva äventyret och halva det roliga.
Men historien om Marty och Melissa och deras konflikter och deras syskonkärlek - trots allt! - är ändå bra.
Allt smått blir stort
Det finns så mycket små saker som blåses upp till att bli oproportionerligt stora, och boken har genomgående ett litet barns perspektiv.
Melissa skulle förmodligen berätta samma historia helt annorlunda - om hur lilla Marty förstör hennes liv och hennes sinnesro och alltid är en sådan dramadrottning som lever i sin egen (serie-) värld.
Jacqueline Wilson har förresten en egen skrivaskola för sina fans och en av uppgifterna är faktiskt att skriva The Worst Thing About My Sister ur Melissas perspektiv!
Vem vet, någon av denna fan-fiction kanske blir publicerad i framtiden?!


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.