fredag 29 november 2013

En perfekt julfilm: Monsters University - om problemet med att vara söt!

Det är ett problem att vara söt. Folk tar en inte på allvar. Folk tror inte att man är något att räkna med
 
Mike Wazowski som barn - Drömmer om att bli skrämmare på Monsters IncMike Wazowski som barn - Drömmer om att bli skrämmare på Monsters IncAtt vara söt och gullig brukar inte ses som något stort problem bland människor, men bland monster …Mike Wazowski är en sådan anomali som ett sött och gulligt monster. Monster ska inte vara söta, de ska vara skrämmande --- eller som Dean Hardscrabble säger “if you are not scary, than what kind of a monster are you?” att vara hemsk och skrämmande är liksom hela existensmeningen för ett monster. Speciellt ett monter som Mike Wazwoswi som drömmer om en karriär som ”skrämmare” --- på energiföretaget Monters Inc. där slogan är ”we scare because we care”.


Man vill egentligen att han ska lyckas. Visa alla de stora översittarna och läraren och rektorn och alla de där som inte tror på honom att han visst kan vara ett skrämmande monster.
Men alla som har sett Monsters Inc. som utspelare sig senare än Monsters University kronologiskt sett (även om Monters Inc. Kom redan år 2001) vet att Mike kommer inte att bli skrämmare. Man vet också att han kommer att bli bästa vän med tidernas bästa skrämmare Sullivan.

När Mike kommer till campus och får höra att hans rumskompis också är “scaring major” väntar man sig att Mike ska dela rum med Sullivan. De kommer att bråka lite först och så blir de bästisar och bundis. Men nej. Rumskompisen är Randy Boggs--- framtida ärkefiende till Sullivan och han och Mike verkar bli vänner. Båda är nördiga, osäkra och vill gärna ge gott intryck på de coola monstren. De som inte behöver jobba så hårt för att vara skämmande. Randy anstränger sig så hårt för att passa in att han utplånar sig själv --- bokstavligen. En kameleont som kan konsten att bli osynlig.
Sullivans familj är kända ”skrämmare”,så han har ett rykte att leva upp till. Jobbar hårt är däremot inget som barn gör. Mike jobbar hårt. Men hur han än försöker blir han aldrig skrämmande.
När de kommer ut från utbildningen, ut i verkligheten, får Mike inse att barn helt enkelt inte är rädda för honom. De tycker att han är gullig. En gullig liten utomjording. Som de vill klappa och krama. E.T. har ”förstört” många barn – de är inte rädda utan vill ha ett eget litet gulligt monster och stackars Mike som är rädd för barn (precis som alla monster tror han att barn är giftiga) får fly hals över huvud.
Sullivan är också livrädd, eller som han själv säger:
“I act scary but most of the time I am terrified”.
Inte leva upp till sitt namn, sin familjs namn.
Amerikanska filmsagor brukar visa att så länge du vill något tillräckligt mycket kommer du att lyckas. Mike vill bli ”skrämmare” mer än något annat … men han lyckas inte. Det är ungefär som att vilja vinna Idol och vara stum. Mike får inse att han är bra på något helt annat … han är bra på att coacha andra monster!

Så drömmarnas mål är inte att nå sina drömmars mål utan att hitta nya mål.
Och ja, Sullivan och Mike blir till sist bästa vänner. Men då är de redan relegerade från universitetet. I den vekliga världen slutar de att tävla med varandra och börjar samarbeta istället. Då är de ett oslagbart team.

Monsters University är en blivande klassiker, en av de bästa tecknade filmerna någonsin och med en total skrikande-skratt-garanti!
Om skratt ger energi (vilket framläggs som teori i Monster Inc.) så alstrar den här filmen lika mycket energi som hela Ringhals.
Och även om det kan vara problematiskt att vara söt, så är det i längden bättre än att vara osynlig.Ettan - en sevärd klassiker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.