måndag 4 november 2013

Köksis 2014 - en modern klassiker!

  

Alla kändisar drömmer om en egen kokbok

Flera kanda kockar medverkarFlera kända kockar medverkarRedaktör: Eva Holmberg
Köksalmanack 2014
Semic
Alla drömmer om att ge ut en egen kokbok. Så även musikern Dogge Doggelito. Pernilla Wahlgren har redan gett ut två kokböcker. (Därmed leder hon över schlagerkollegan Shirley Clamp med 2-1). Peter Jöbacks man Oscar Jöback har inte gett ut en kokbok men väl en träningsbok. Denise Rudberg skriver deckare och lagar lax med sesamfrön och söt sojasås. Vad har dessa kändisar gemensamt? Jo alla är med i årets ”Köksis”!
Det finns olika maträtter planerade för alla årets dagar. Inklusive efterrätt. Köksalmanack är en favoritbok i köket, men inte bara för recepten utan för blandningen av allt möjligt - kul tips, kul citat, roliga krönikor, intressanta texter …
Allt anpassat till månaden. Augusti månad ger till exempel tips på mashed peas - en engelsk klassiker - hur man gör goda bullar och hur man kan piffa upp kranvatten till maten. Sverige har världens bästa kranvatten och ändå dricker befolkningen 27 liter köpt flaskvatten per person och år.
Fler matnyttiga tips:
Att det är nyttigt med rapsolja. En intressant artikel om denna svenska motsvarighet till olivoljan. Rapsoljan är proppfull med e-vitamin, en viktig antioxidant och möjlig att hetta upp till 235 grader utan att förstöra några goda egenskaper i oljan.
Att fondue har kommit tillbaka som trend. Ost -, kött och choklad. Fast inte allt blandat.
Att gröt ligger i tiden. Den första skandinaviska grötbaren besöks. Allt som finns på menyn är just - gröt. I London är det redan “normalt” med gröt på krogen.
Att fettisdagen i Sverige är pannkaksdagen i engelskspråkiga länder. Tips: ordna ett eget pannkakslopp!
Kända krönikörer och kul citat
Krönikorna är av Oscar Jöback, P.T. och gift med Peter Jöback, Denise Rudberg, deckardrottning i genren elegant crème och tidigare deltagare i Let’s Dance, Dogge Doggelito, kockskolad musiker, och Venus Amini, drinkspecialist.
Tårttips till alla tillfällen från pralindrottningen och schlagerdivan Pernilla Wahlgren. Fondueskola med Eva Holmberg. Höstmatstips, rustika rätter med Jon Hansson. En drinkskola med Venus Amini som också berättar om sin barndoms drinkminnen från Iran. Julmatstips står Sanna Töringe för. Dogge Doggelito berättar om sina kockdrömmar. Hans pappa var kock, Dogge utbildade sig själv till kock och hans dröm är att ge ut en egen kokbok. Han delar med sig av ett av sina bästa tips, hummer med banan, närmare bestämt chilihummer med friterade kokbananer. Fast bananer är ju så gott i sig! Utan några tillbehör!
Det finns mycket, mycket mera med i årets köksalmanack och som ett citat säger:
Man kan varken tänka bra eller sova bra. Om man inte först har ätit bra.
Nej, det är inte Kajsa Varg som sagt det. Det är Virginia Woolf.
Det där är lika fyndigt sagt som Sophia Lorens klassiker:
Allt jag har tackar jag spaghettin för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.