tisdag 28 maj 2013

Sommarfrestelser!

Jan Hedh: Sommarfrestelser
 
Sommarfrestesler - mästaren skapar magi och inspiration
Sommartider = picknicktider Sommartider = picknicktider Jan Hedh
Sommarfrestelser
Norstedts
Det finns många böcker om matlagning, bakning och efterrätter. En av de absolut oöverträffade kockarna på sitt område är Jan Hedh. Gammal är ändå äldst? På ett positivt sätt. Hans böcker är alltid mycket generösa i sitt innehåll. Medan de flesta delar upp sin kunskap mellan matbröd, desserter, mjuka kakor, små kakor, tårtor, pizzor och pajer osv. i flera olika böcker ger Jan Hedh generöst ut allt i en och samma bok.
Rejäla bröd och croissanter
I Sommarfrestelser får vi börja med att baka rejäla bröd som kan bli till goda sommarmackor. Baguette och bröd paysanne - ja tack! (Mycket bättre än de baguetter man hittar i affären, matigare, inte så vita och fluffiga och ”sega”). Croissanter, risottobröd och valnötsbröd går heller inte av för hackor. Eller mandelpotatisbröd. Helt rätt i sommar-Sverige. Redan efter brödkapitlet har man alltså kapitulerat totalt inför Jan Hedhs kunskaper och recept.
Tårtorna - de stora frestelserna
Sedan kommer det tunga artilleriet: tårtorna. Prinsesstårta. Hallontårta. Passionsfrukttårta. Fläder och jordgubbsmoussetårta. Margaretha tårta. Den sistnämnda tårtan upplyser Hedh är en typisk tårta för midsommarafton och mors dag. God och hållbar. I Sverige har tårtan fått sitt namn efter prinsessan Margaretha och receptet finns även i Schweiz, Tyskland, Italien och Spanien - men där är hallonsylten utbytt mot aprikossylt. Man får alltså varje tårtas historik på köpet plus en A4 sida med instruktioner hur den bäst ska bakas.
Men Sommarfrestelser är så mycket mer än bröd och tårtor. Sommartiderär picknick tider. Ett helt kapitel ägnas åt att göra läckerheter till picknick korgen från wraps till små pizzor. Schweizisk osttårta (som Hedh brukade göra när han jobbade i Zürich) ryska blinier, hummerglass på örter ger en riktigt överkurs- lyxig picknick .
Stora kakor och små - några med socker på
Sedan kommer kakorna. Både stora och små kakor. Både mjuka kakor och hårda. Mazarintårta, sandkaka, blåbärsmuffins, biskvier, toscaflarn, bondkakor..… “you name it – Hedh has got it!”. Det mesta med en historia hur han hittat receptet, var det kommer ifrån från början, varför det heter som det gör. “Dessa kakor bakade vi alltid på Conditori Lundagård i Lund" - så introducerar Hedh lättsamt receptet Slottskakor. Det blir som en konversation, där mästaren talar till oss som läser boken.
Från sommarglass till höstmarmelad
Därefter: olika sorters glass, goda drycker och fantastiska desserter. Rabarberpizza med jordgubbssorbet är det excentriska namnet på en dessert. Jo, pizza kan man ha som dessert om den är så här god.
Som ett PS: när Sommarfrestelserna går över i Höstfrestelser finns det ett extra kapitel som heter skördetid. Med massor av sylt och marmelader.
Det finns vissa magiker och mästare inom sina områden. Jan Hedh är en sådan.Hela Sveriges bagarmästare, stjärnkonditor, glassinspiratör, dessertexpert och chokladkung får gärna komma med frestelser för varje årstid.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar