måndag 27 maj 2013

Glöd

Sara Begner; Glöd - Mat med mening
 

Att längta efter nudelsoppan

Multiculti matMulticulti matSara Begner
Glöd - Mat med mening
Norstedts
Mitt besök hos mayakvinnorna blev en lektion i tålamod, teknik och tempoväxling. Vägen till vänskap går via en perfekt tortilla.”
- Sara Begner, Glöd.
Mat. Resor. Att få hjälpa till. Tre saker som brukar få folk att må bättre.Glöd förenar dessa tre ess. På en och samma gång är boken matreportage, resereportage och en rapport om biståndsorganisationen We Effects framgångar. (We Effect hette tidigare Kooperation utan gränser). BokenGlöd stödjer We Effect med mer än att berätta om dess arbete, en del av vinsten från försäljningen går direkt till We Effect, som ser till att människor runt om i världen får hjälp att hjälpa sig själv - ofta genom att folk får möjlighet att starta eget i liten skala.
Matinspiratör och världsresenär
Sara Begner, känd som matinspiratör för Coop, har rest till fyra olika världsdelar och lagat mat tillsammans med kvinnor i Vietnam, Guatemala, Bosnien-Hercegovina och Kenya. De möts vid spisen - eller vid den öppna elden. Folk öppnar sina hem för Sara Begner, som är precis som en verklighetens Vianne Rocher, den fiktiva huvudpersonen som har en magisk hand med människor och mat i Chocolat och I Persikoträdets skugga (Norstedts). Sara får verkligen folk att öppna upp och berätta sina historier, samtidigt som maten överbryggar alla skillnader.
Från alla 4 länderna finns värmande berättelser om hur We Effect gjort deras liv bättre. Det är inte bara siffror, allting blir individuellt, nära och personligt.
Från alla 4 länderna finns värmande recept!
Sara Begner bekänner att hon inte kan sluta att längta efter den där rykande nudelsoppan i Vietnam - hon skulle gladeligen byta sin frukost yoghurt mot den - så nu lagar hon den hela tiden hemma i sitt eget kök.
Recepten är pedagogiskt uppställda och ska vara anpassade till att alla ingredienser finns att hitta i välsorterade svenska matbutiker. Förutom tydliga listor på alla ingredienser och instruktioner på vad man ska göra står det även inledningsvis tid som rätten tar att laga. Ingen snabbmat här inte: den första rätten i boken Het gryta med cashewnötter ger 6 portioner och tar 2 timmar att tillaga. Lammfärsbullar i kokossås 4 portioner tar däremot bara 30 minuter att tillaga.
Res runt världen hemma i ditt eget kök
Sara Begner föreslår att man gärna kan mixa och matcha maten i boken - en varmrätt från Guatemala, en efterrätt från Kenya, en god dryck från Bosnien - Hercegovina … och till frukost vietnamesisk nudelsoppa.
Man kan resa världen runt och äta gott hemma i sitt eget kök.
Recepten i Glöd har en bra avvägning mellan kött, fisk, fågel och vegetariskt. Här finns både varmrätter och sallader, både matbröd och sötebröd. Goda kakor, glass och frestande efterrätter och drycker.
Ett internationellt smörgåsbord om man så vill.
Exempel på några riktigt goda rätter
Friterad fisk med ananassalsa (Kenya)
Sockerkaka med mango och kokos (Kenya)
Kryddig, apelsinkokt anka (Vietnam)
Ricepudding med citrongräsmarinerad frukt (Vietnam)
Färsfylld paprika (Bosnien-Hercegovina)
Potatispaj (Bosnien-Hercegovina)
Majstortilla (Guatemala)
Banankaka (Guatemala)
Vardagen kan också vara en fest!
Recepten fungerar både till vardags och till fest. Bygg upp en trerätters i ett land eller res runt och “hoppa” mellan länderna. Alla recepten har sitt ursprung bland folk som lever med fattigdom. Men de satsar ändå på maten och matlagningen. Maten är viktig. Maten får ta tid.
Det går att laga fantastiska rätter även under enkla omständigheter.
Glöd är en bok som värmer - på mer än ett sätt. En verkligt god bok!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.