tisdag 28 maj 2013

Ljuva sommartid

Ljuva sommartid
 

18 kompletta festmenyer med 120 av de allra bästa sommarrecepten

Färdiga menyer Färdiga menyer Allt om Mats skribenterLjuva sommartid - 18 kompletta festmenyer med 120 av de allra bästa sommarrecepten ur Allt om MatMona Johansson, Chefredaktör Allt om MatNorstedts
Ljuva sommartid fångar drömmen om den perfekta svenska sommaren, utan myggor och fästingar, utan regn och rusk, en sommar då alla glada, hungriga människor kan samlas i trädgården och äta flera rätters festmåltider.
Alla får plats utomhus
Alla får plats i trädgården, finns det hjärterum finns det mat så det räcker. Man kan till och med laga mat från den egna trädgården som i menynFrestande försommarkväll när trädgården bjuder på egen bladpersilja, färsk spenat och rabarber. Fast författaren till receptet tillägger att om det blir väldigt kallt kanske man måste äta efterrätten, en rabarberglasstårta med marinerade jordgubbar, inomhus.
Allt om Mat är Sveriges största mattidning och här finns det mesta och det bästa samlat: hur man firar att barnen slutat skolan och börjat det oändliga sommarlovet (som är oändligt för föräldrarna men alltför kort för barnen), hur man gör festligare luncher, stora partyn och hur man firar midsommarafton och har äkta svenskt grillparty. Trädgårdsfest eller balkongmingel - alla ska ut och njuta av den svenska sommaren och den ljuvliga sommarmaten.
Menyerna har så skilda namn som Grillpremiär, Släktkalas ochSommargott i Skärgården. Släktkalas kan hända när som helst om året och skärgården finns året runt - ändå är detta saker som kommit att förknippas med sommaren.
Alla är lediga och alla ska vara utomhus så mycket som möjligt och vi ska vara så många som möjligt samtidigt.
Sommarbuffé med många smaker
I menyn Smakrik sommarbuffé är det mat för 20 personer som gäller men, försäkrar bokens författare “recepten är enkla att både dubbla och tredubbla om det är riktigt många gäster om kommer“. Eller om gästerna är extra hungriga.
Menyn för en modern sommarbuffé är som följer:
Inkokta laxkuber med örtkräm
Tunnbrödssnurror med räkor och citron
Rimmad kyckling med marinerad sparris
Knäckerutor med dinkel och bovete
Citronpotatis - och grönsakssallad
Sparrisflarn med västerbottensost
Vaniljmousse med rabarberkompott och mandelcrunch.
Många läckra rätter som ska räcka en hel lång sommarkväll!
Menyn för den smakrika sommarbuffen är ett undantag - de flesta recepten är för 6 eller 8 personer. Som för en stor familj eller en liten familj med några sommargäster eller ett lagom stort kompisgäng för att rymmas runt ett utökat trädgårdsbord.
Menyerna är alla vackert fotograferade i sina förföriska sommarmiljöer. De flesta menyerna innehåller något grillat, och en av demBalkongmenyn, innehåller hur man kan få till den grillade smaken utan att grilla (vilket man inte får lov att göra på en balkong, även om det finns de som provar detta vådliga äventyr).
Grillat tycks vara väldigt viktigt i en svensk sommarmeny och alla har väl känt grillosen som säger att nu är det middagsdags i de svenska stugorna.
Bland fisken dominerar lax och sill. En sillbuffé finns också som förslag till ett lyckat knytkalas - alla tar med sin inläggning.
För alla som inte vill eller orkar fantisera ihop färdiga menyer är denna bok en sommarens räddare. Alla menyerna är uttänkta för att ge ovanliga smaksensationer.
Om man inte vill laga hela menyerna går det givetvis bra att välja ut sina favoriträtter. Eller att bara göra glasstårtan till kaffet en extra varm dag!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.