måndag 13 maj 2013

Wallflower

Stephen Chbosky: Wallflower

A person who sees the world for what it really is, all the beauty and the ugly

Skål för CharlieSkål för CharlieStephen Chbosky
Wallflower
Originalets titel: The Perks of Being a Wallflower
Översättare: Göran Fagerström
Gilla Böcker
På svenska heter wallflower egentligen panelhöna. Men ”tapetblomma” eller ”väggblomma” är egentligen ett mer passande ord för att beskriva någon som är utanför (för det har ju egentligen ingenting med höns att göra). En sådan person som smälter ihop med tapeten. Som ingen någonsin bjuder upp. Eller bryr sig om att bjuda upp. En sådan som inte bryr sig om att vara med och dansa i livet. Huvudpersonen Charlie i Wallflower är just en sådan typ …

… en kille som är otroligt blyg och som det har hänt något hemskt traumatiskt i det förflutna som gjort att han är så som han är.
Men så möter han ett karismatiskt syskonpar (bonussyskon) som får honom att blomma upp. Han är inte en tapetblomma längre, han är med i livets dans. Men det krävs mer än så för att bli hel på riktigt Det är en otroligt bra och tänkvärd bok, skildrad ur en ung killes perspektiv och det säger en hel del om livet i high school - där finns de coola och de som är utanför, men bland de som är utanför finns en alternativ “indie” cool klick och där är de snygga syskonen den givna medelpunkten.
I filmatiseringen av boken spelas Charlie av Logan Lerman det vackra syskonparet, som alla de ”alternativa” vill vara vän med, av Emma Watson (känd som Hermione i Harry Potter filmerna) och Ezra Miller (känd som Kevin i Vi måste prata om Kevin ). De är perfekta som de alternativa trendsättarna.

Filmen gick dock aldrig upp på bio i Sverige för trots att Emma Watson är en stjärna (och mycket bra i den här rollen) tog inget distributionsbolag hand om filmen och då kunde inte SF bio visa den. Däremot tog Nordisk Film hand om DVD-utgåvan, vilket innebär att svenska Wallflower fans nu kan njuta av både boken och filmen.
Medan boken följer Charlies väg till ett självständigt liv som vuxen genom Charlies eget språk ser filmen skeendet utifrån – hans utveckling speglas mer i relationerna till Sams och Patricks karaktärer än det egna språket.
I boken tar läsningen en hel del av Charlies tid och de vänner han får i böckerna hjälper honom också att blomma upp.
Charlies engelsklärare ger honom följande böcker med motiveringen att de ska utveckla hans språk och skrivande (och möjligen med baktanken att de också ska utveckla hans tänkande):

To Kill a Mockingbird
A Separate Peace
Peter Pan
The Great Gatsby
On the Road
Naked Lunch
Walden
Hamlet
The Stanger
The Fountain head
This Side of Paradise


När man läser boken ser man hur Charlies läsning influerar hans skrivsätt, hur läsningen förändrar honom som person, både till sättet han tänker och till sättet han formulerar sig. Något som givetvis inte går att fånga i filmen på samma sätt, även om filmen har bokens författare både som manusförfattare och som regissör.
På sitt eget sätt är boken Wallflower en otroligt cool hyllning till läsandet i sig.
Medan boken är mer e.e. cummings är filmen mer David Bowie. Men det är i och för sig inte det sämsta!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.