söndag 26 maj 2013

En kokbok och ett familjeporträtt av ett USA som ett smörgåsbord


Litteratur: Maria Montazami och Ulf Elving; Fira med Maria Montazami

   
Formgivning och foto Roland PerssonFormgivning och foto Roland PerssonEn kokbok och ett familjeporträtt av ett USA som ett smörgåsbord
Maria Montazami och Ulf Elving
Fira med Maria Montazami
Ica Bokförlag
“Vi firar allt som går att fira” fastslår Maria Montazami i sin nya bok. Firandet hjälper självkänslan. Gör barnen något bra så firar de. Det är viktigt att de får självförtroende. För det hade Maria själv inte när hon växte upp “I många år har jag gått omkring och bett om ursäkt för att jag finns till. Inte tagit för mig för fem öre.” Nu har detta förändrats.
Maria Montazami har gått från att vara vanlig svensk tjej till att vara en relativt vanlig amerikansk hemmafru (albeit välbärgad) till att bli Hollywoodfru med hela svenska folket - och även trea i Let’s Dance 2013. Nu kan hon även lägga “författare” till meritlistan. Fira med Maria Montazami är inte en kändisskvaller bok, utan ett genuint försök att visa hur man blandar kulturella seder när man kommer till ett nytt land. Maria har med sig sitt, Kamran har med sig sitt, USA kommer med sitt … och tillsammans blir det inte så mycket en smältdegel som ett smörgåsbord. Många olika rätter kan existera parallellt.
Det blir fler och fler högtider på det här sättet. Jul och påsk - visst firas de rejält. Men även Midsommar, Thanksgiving, Halloween och mycket mer. Varje högtid har sina traditioner, sina dekorationer och sina recept. Allt finns samlat i den här boken. Inredning, livsstil, mat och desserter.
Till Halloween finns givetvis tips hur man gör en snygg pumpa - från två av Marias döttrar. Sedan dukas bordet ungefär som en svensk skördefestival med diverse frukter och rotfrukter och solrosor och tända blockljus och snygga servetter. Recepten är pumpacupcakes. Ostmuffins med salt strössel och pumpapaj. Mest godis till halloween alltså - när det blir Thanksgiving är recepten mest på “riktig mat”. kalkon med fyllning, corn bread, syskonen Montazamis sötpotatis med marshmallows och Apple Crisp en amerikansk variant på den svenska smulpajen till efterrätt. Montazami påpekar att Thanksgiving inte är en dag då man räknar kalorier. Eller tänker på kolesterolvärden.
En eloge till de som gjort foto och formgivning - NKs skyltfönster skulle kunna vara avundsjuka på en del av uppläggen i denna bok.
Dessutom är det faktiskt ett intressant porträtt av en multikulturell familj, känd eller inte, genom maten och högtiderna.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.