lördag 18 maj 2013

Cocktails för tre

Sophie Kinsella: Cocktails för tre
 

En bok som fångar det moderna livet i England

skål till Madeleine Wickham!skål till Madeleine Wickham!”Sophie Kinsella” som Madeleine Wickham
Cocktails för tre
Översättare: Annika Sundberg
Damm förlag
Madeleine Wickham är i Sverige mest känd under sin pseudonym Sophie Kinsella. Under Sophie Kinsella namnet har hon gett ut hela shopaholic serien, som även filmats. De böcker som skrivits under namnet Madeleine Wickham har en annorlunda ton: de är inte skrivna i jagform, som shopaholic böckerna, man får en större variation av huvudpersoner och humorn är både mörkare och skarpare.

Cocktails för tre handlar om tre väninnor, den yngsta 29, den äldsta 35, som alltid träffas en gång i månaden för att dricka cocktails och skvallra. Upplägget verkar som taget från Sex and the city serien- kanske mest för att de dricker cocktails och gillar Manhattans. Men det är också realistiskt: när serien blev framgångsrik på engelsk TV verkade det som om det glamorösaste som fanns var att dricka drinkar med sina väninnor precis som i TV-serien, mycket färggladare och glammigare än att bara ta en pint öl (och en standard påse nötter eller chips) på puben med gänget (både tjejer och killar från jobbet) som hade varit den gängse avkopplingen tidigare.
Candice är den unga, naiva i gänget, hon litar alltid på folk och tror det bästa om alla, just därför råkar hon illa ut. Som läsare drabbas man av samma beskyddarinstinkter mot Candice som hennes två äldre väninnor har - visst, Candice är vuxen, men hon är så optimistisk angående den mänskliga naturen att man förstår att hon kommer att råka illa ut. Och det gör hon.
Candices nyfunna “vän”, som börjar på samma jobb och som flyttar in i hennes lägenhet, visar sig vara en manipulativ Bitch som får lägenhetskompisen i Ensam ung kvinna att verka välbalanserad. Det är också obehagligt realistiskt skildrat hur lätt det är att isolera och bryta ner någon och hur lätt det är att sprida lögner och skvaller på en arbetsplats för att leda till uppsägning och ytterligare isolering … Candices nya “vän” har en mission i livet och det är att förstöra allt som är viktigt för Candice.

Roxanne är den äldsta och mest luttrade i gänget, inte för inte tänker man på Samantha i SATC, Roxanne reser över hela världen och älskar hotell och drinkar, hon jobbar som frilansjournalist, men erbjuds också jobb inom PR … hon har ihop det med en äldre gift man men samtidigt skryter hon om alla sina unga älskare över hela världen.

Maggie är den av väninnorna som verkar ha det bäst: hon är gift med en snygg rik man (miljonär i brittiska pund) hon har ett jättestort lantställe … med åtta rum plus biljardrum och gigantiska ägor. Hon har en söt liten dotter som heter Lucia. Men hon saknar London, arbetslivet, väninnorna och cocktails. Att köra med barnvagnar på leriga åkrar är inte alls glamouröst. Livet på landet blir inte som hon tänkt sig. Hon känner sig alltmer isolerad och olycklig och har samtidigt dåligt samvete för hur hon som har ALLT, verkligen allt, kan vara olycklig. Och så oroar hon sig för Candice och den nya vännen som hon inte kan hålla koll på.

Cocktails för tre är en välskriven och driven roman som verkligen griper tag i läsaren. Ett stort plus är att Madeleine Wickham skriver så bra och övertygande och undviker att ramla ner i klyschor: den gifte mannen är ingen endimensionell skitstövel, Candices granne är mer än en girig ung kille som älskar snabbmat, att bli gift och få barn innebär inte det lyckliga slutet och det kan tvärtom vara början på ditt livs värsta helvete.

Cocktails för tre fångar det moderna livet i England idag. Det är bara att säga skål till Madeleine Wickham och hoppas på fler bra romaner av detta slag, även om det är de mer lättviktiga shopaholic böckerna som de flesta verkar springa ut och köpa.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar