tisdag 28 maj 2013

Samtal i trädgården - Hemma hos konstnärer, scenografer, författare, musiker och landskapsarkitekter

Karin Berglund: Samtal i trädgården
 

Hemma hos konstnärer, scenografer, författare, musiker och landskapsarkitekter

Karin Berglund har både fångat trädgårdarna och dess människor på bildKarin Berglund har både fångat trädgårdarna och dess människor på bildKarin Berglund
Samtal i trädgården
Fotograf: Karin Berglund
Norstedts
Karin Berglund är en av Sveriges främsta och mest kända trädgårdsförfattare och fotograferar. Hennes drömbok att skriva har alltid varit en ”hemma hos” bok, där hon sitter i kända personers trädgårdar och pratar just trädgård. Samtal i trädgården är just den boken. Här finns ett stort antal kända personligheter presenterade och de får ge sin syn på trädgården som idé och hur det blev i verkligheten. Redan Platon konstaterade att idévärlden och sinnevärlden är två skilda ting – och detta gäller speciellt när man har med egensinniga växter att göra.
De som är med i boken är konstnärer, landskapsarkitekter, musiker, författare och andra med skapande yrken. Skaparlusten har sitt uttryck även i trädgården.
Karin Berglund har både fångat trädgårdarna och dess människor på bild. Berglund menar att "Människan är ju ändå det intressantaste i en trädgård och alla är olika."
Kulturhistorikern Ronny Ambjörnsson har sin syn på trädgården, konstnären Thérèse Reuterswärd har sin.
Berglund menar att olika typer av skapande människor skapar olika typer av trädgårdar. Konstnärerna fokuserar på färg, form och struktur i sina trädgårdar. Författarna känner av och registrerar – eller låter allt växa vilt som det vill (så de får tid att skriva). Nobelfestens blomsterarrangör älskar det ömtåliga och förgängliga. Landskapsarkitekten vill strunta i de minimalistiska reglerna för god smak och överraska istället.
En av de roligaste intervjuerna är den med Göran Greider – en kulturpersonlighet som brukar synas i Babel och andra TV-program. Det märks att folk har olika trädgårdsideal, inte bara på grund av personlighet utan också på grund av var trädgården ligger. I Dalarna är det inte lika varmt som t.ex. i Skåne. Greiders passion är nässlor och han vill gärna ha fler och hans problem är att de inte vill växa.
Andra i boken (som bor längre söderut) försöker få bort sina nässlor.
En annan underhållande intervju i boken är med en debattör, Lotte Möller, som hävdar att barnsäkra trädgårdar är tråkiga. Barn ska inte skyddas hela tiden, de ska lära sig att akta sig. För t.ex. giftiga bär. Och nässlor!
Helt klart är detta en bok att ta med ut i en trädgård eller att drömma med vid balkonglådorna.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.