fredag 3 juli 2020

BOK: Vardagar 3 av Ulf Lundell - Lundell i sitt esse - igen!

Författare: Ulf Lundell
Titel: Vardagar 3
Antal sidor: 872
ISBN: 9789146236375
Utgivningsdatum: 2020-05-12
Förlag: Wahlström & Widstrand


Del 1 och del 2 var imponerande tjocka volymer som skulle kunna göra vilket band som helst ur Nationalencyklopedin grönt av avund. Men Ulf Lundell har återigen överträffat sig själv - Vardagar 3 är rekordtjock - hela 872 sidor. 

De luftiga dagboksanteckningarna och de skarpsynta vardagsobservationerna går från januari till oktober 2019.

Det här är alltså en färsk dagbok. 

Som bland annat omfattar 2019 år sommarturné. 2019 års sommar med dess soliga väder och pandemifria tillvaro var ju den perfekta sommaren för storslagna comeback-turnéer --- och både Ulf Lundell och Gyllene Tider (som firade 40 år) tackar säkert sina respektive lyckliga stjärnor att de inte har planerat att ge sig ut på vägarna i år ...

872 sidor låter digert, men texten är luftigt och fint uppställd --- som en lång prosadikt, eller som verkliga dagboksanteckningar, när man unnar sig luft för att verkligen se vad man skrivit och varit med om dag för dag.

Billy - fatta vad det handlar om ...

En rolig episod är när en Billy bokhylla går sönder med ett gigantiskt brak --- ett hyllplan har kollapsat. (Flera vänner i bekantskapskretsen har klagat på liknande händelser --- bokhyllor håller tydligen inte längre för böcker. I alla fall inte Nationalencyklopedin. Eller, för den delen, Ulf Lundells samlade verk.)

Lundell funderar på att slänga ut Nationalencyklopedin, med tanke på att allt nu finns på Google. Men vad ska alla fans göra med Lundells samlade verk? De väger också tungt! Och Google har tyvärr ingen källkritik alls. Den som säljer mest och ropar högst hamnar överst. Googla la dolce vita och du kommer att scrolla igenom pizzor och pizzerior. Googla Lundell och kvällspressen vill så gärna att du klickar på det senaste om giftermål och skilsmässor och att hitta någon ny, som de erbjuder i sina prenumerationstjänster för att hålla koll på Sveriges alla kändisar. Musiker? Författare? Konstgalleri? Det toppar inte Google-listan.

Solrosfrön och talgbollar

Ulf Lundells vardagsanteckningar handlar verkligen i mångt och mycket om vanlig vardag --- och man känner direkt igen de stora samtalsämnena som toppar listorna i vardagens Sverige:

Vädret.

Vädret.
Vädret.

Ulf Lundell skriver om väder och vind och hur kan det vara 15 grader en dag och 30 nästa? Vad har hänt med den "lagom" svenska sommaren med 20 grader? Då det är som behagligast att vistas i öppna landskap!

Igenkänningen är stor. Lundell berättar om sina inköp, vad han äter, om vilka fåglar som kommer till trädgården, vilka han gillar och inte gillar, att han köpt skalade solrosfrön och talgbollar (till fåglarna alltså). Vilka fåglar som ser hängiga ut. Men de sitter ju och skiter i sin egen mat. Om irritationen med alla dessa appar. Om problemen med en ny iPhone. S. lovar honom att allt ska helt magiskt överföras från den ena telefonen till den andra om man lägger en telefon ovanpå den andra. Det hjälper inte. Hela telefonlistan måste knappras in manuellt. Igen.

Österlen för en --- förlorad charm

I denna volym av Vardagar  börjar det vackra Österlen att förlora lite av sin charm. Det var roligt när man var två. Det är inte roligt när man är en. För mycket att göra. För mycket ensamhet. Vart ska man flytta, vad ska man välja, vart ska man ta vägen, medan orken finns kvar.

Stanna kvar på Österlen? Flytta till Stockholm? Flytta till Medelhavet?

Äktenskapet vill inte riktigt ta slut --- är de bara vänner, eller kanske mer? Målningar ska fraktas till galleriet, vardagens göromål och gemensamma företag håller fortfarande ihop relationen med S.

Kommentarer till nyheterna, ilskan över Kina, att de spärrar in poeter och låtskrivare, Lundells själsfränder.

Lundell är ju inte bara vilken senior som helst som gnäller på vädret och matar fåglarna och trilskas med sin ensamhet. Han är en stjärna. Fortfarande på topp.

En fin premiär på Sofiero

Sommaren 2019 är det dags för turné igen - med premiär på Sofiero slott. Lundell är mycket nöjd med premiären. Publiken är fin. Allt är som det ska. Det är en lyckad spelning. Men ... han var nära att missa den för han visste inte när den började. Han ringde A. på LiveNation som lite mopsigt svarar om han inte har läst det på appen? Allt finns ju på appen och allt uppdateras hela tiden! Nej, Lundell har inte fått någon turnéapp att fungera och han minns med sorg den tid då man hade en turnébok med telefonnummer till alla, från crew till ledning, alla ställen man skulle vara på och alla tider --- allt i tryck, och det gällde. Hela turnén. Och om man ringde något av numren i boken fick man trevligare svar än om man inte kollat sin app.

Efter många om och men ...  längre fram i boken händer detta: Ulf Lundell och TJ, en äldre medlem i bandet, får blädderex utskrivna. På papper. "We are the old guys" konstaterar Lundell. Lundell skriver ett översvallande tack för denna vänlighet.

Var finns närmaste Coop?

Under turnén letar Lundell hela tiden upp en Coop var han än befinner sig, för att köpa vettig mat. Det finns det inte på hotellen. Inget som han tycker om i alla fall.

Vardagar 3 är härlig läsning --- Lundell pendlar skickligt mellan det stora och det lilla, mellan det igenkännbara vardagsliv som alla har (hur är vädret idag, vad ska jag äta?) till det liv han har som konstnär, poet, musiker, scenens stjärna ... och allt är i balans.

Drottninggrinden trilskas inför scenens kung

Sofieros lyckade kväll slutade föresten med en sorti genom den kända Drottninggrinden (som inte är öppen för allmänheten). En mindre arme av "gubbs, grabbs och kvinns" försöker få upp grinden i minst en halvtimme. Till sist går det vägen, och Ulf Lundell & Co kan rulla ut på E6:an.

Visst. Ett superstjärneproblem att sitta fast på Sofiero. Men ändå. Så vardagsslits-igenkännbart. "The best laid plans of mice and men ..". Planer håller aldrig, vare sig för turnéer eller sommarsemestrar --- och då hjälper inte alla appar i världen.

Lundell i pandemitider - en ännu tjockare volym?

Vardagar 3 är stor litteratur i det lilla, samlade i ett stort och omfångsrikt format, lättläst, skarpt och smart skrivet --- av en av Sveriges största poeter, musiker och författare.

Vad gör Ulf Lundell nu? Hur tacklar han isolering och coronakrisen och pandemitider? När smyger han ut för att handla på Coop, nu när regeringen säger att alla över 70 är i riskzonen och ska hålla sig hemma? Det får vi kanske veta i Vardagar 4 ... som skulle kunna bli ännu en rekordtjock volym.

Billy - du vet inte vad som väntar dig!

BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.