fredag 31 juli 2020

BOK: Jamåhonleva av Anders Roslund - Självskriven som årets bästa roman ...

Författare: Anders Roslund
TitelJamåhonleva
Serie: Grens och Hoffmann
Antal sidor: 488
Utgivningsdatum: 2019-07-19 (inbunden)
Format: Inbunden, E-bok, ljudbok, storpocket, pocket, CD-bok, MP3-bok
ISBN: 9789100180034
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Aktuell: Nominerad till Årets bok och Årets ljudbok


Zana fyller fem år. Hon får baka med alla ingredienser på köksbordet, ha Barnkanalen på för full volym och leka med syskonens finaste leksaker ...  Zana gör vad hon vill i tre dagar och tre nätter. Sedan ringer kommissarie Ewert Grens på, för att prata med Zanas föräldrar. Zana förklarar att de inte kan prata, att de inte kan gå till dörren. Grens kliver på och upptäcker att Zanas föräldrar och syskon alla är döda --- skjutna med ett skott i pannan och ett i tinningen.  Ulcinj avrättning.

Sjutton år och 309 mord senare ...

Sjutton år senare undrar fortfarande Ewert Grens vad det blev av den lilla flickan på fem år och tre dagar, hon som han tog hand om en hel månad ... innan hon fick en ny, hemlig identitet, nytt namn och nytt personnummer i en ny stad. Grens har ungefär ett halvår kvar till pensionen, och han ser varken fram emot friheten eller sysslolösheten efter en lång karriär med 309 mordfall ... Så inträffar mord nummer 310, 311 och 312 i rask följd ... vartenda ett av dem en Ulcinj avrättning. För Grens står det klart att den som dödade Zanas familj är tillbaka ... och att denne hänsynslöse mördare med all säkerhet också är ute efter att döda Zana, det sista vittnet, hon som av misstag lämnades kvar vid liv ... 

En mullvad i Grens närmaste krets

Ewert Grens enda hopp är att hitta Zana först ... om hon fortfarande lever. Var finns hon idag? Alla spår efter henne är nämligen utplånade, hennes mapp är plötsligt fylld med blanka papper. Det finns en mullvad i polishuset, kanske är det någon av Grens äldsta och bästa vänner som bytt sida ...

Samtidigt på sitt håll får infiltratören Piet Hoffmann veta att någon har knäckt hans hemliga identitet, som bara fanns på ett enda förseglat papper på ett enda välbevakat ställe i polishuset ... och denne någon hotar att läcka hans verkliga identitet till alla organisationer han någonsin infiltrerat. Om det sker kommer både Hoffmann och hela hans familj att avrättas, en efter en ... Hoffmann har alltså inget annat val än att gå med på alla de krav som en anonym röst levererar i hans nya mobiltelefon ... I alla fall inte tills han och Ewert Grens byter uppdrag med varandra ...

Två olika infiltrationer på olika plan

1) Hoffmann ska åka till Albanien och infiltrera den illegala vapenhandeln --- och förhoppningsvis hitta Zana levande för Grens räkning.

2) Grens ska infiltrera polishuset (där han i och för sig redan jobbar) och ta reda på vem mullvaden är, som sålt ut all information om Hoffmann och hans tidigare infiltrationsjobb ... och som gjort hans liv till ett brinnande helvete.

De har båda tre dagar på sig. Klockan tickar.

Tre dagar - ett återkommande tema

Efter Tre sekunder, Tre minuter och Tre timmar är Ewert Grens och Piet Hoffmann tillbaka i en ny spänningsroman - Jamåhonleva - där tre dagar återkommer som tema, gång på gång. När uppdraget sätter igång räknar klockan ner, kapitel för kapitel får vi veta hur många dagar och timmar och minuter som finns kvar för Hoffmann och Grens att klara sina respektive uppdrag.

Roslund har använt en stor canvas att måla upp sitt drama på --- hela Europa, den lukrativa handeln med olagliga vapen, vapen som finns kvar efter olika avslutade (eller halvt avslutade) krig, rivaliserande maffialiknande grupper, Balkanrutten, gängkrigen i Stockholm ... Stora drag och små detaljer blandas.

Det slutna rummet ... och Whodunnit?

Men samtidigt är Jamåhonleva en klassisk pusseldeckare. Det slutna rummet. Någon måste ha gjort det. Alla ljuger .... men vilka lögner är viktiga och vilka är ovidkommande? Det finns bara ett litet antal som Ewert Grens kan misstänka för att vara mullvaden i hans eget handplockade team,  så ... Whodunnit?

Jamåhanleva! Ewert Grens är tillbaka i gammal god form för nionde gången i en spänningsroman, Piet Hoffmann är tillbaka för fjärde gången --- och nu börjar verkligen de båda omaka karaktärernas udda vänskap utvecklas på allvar. De möts halvvägs, på mer än ett sätt. Både i romanen och i utbytet av vad de behöver av varandra.

Varför kräver marknaden en Hoffmann?

Sedan kan man ju fundera på hur sannolikt det är att en internationell vapenhandlare vill anlita just Hoffmann för att komma in på den svenska marknaden ... Valet av den svenska marknaden förklaras i romanen med att det är i Sverige som gängkriminalitet ökar mest (det finns alltså en expanderande marknad, som det heter på företagsspråk) --- men att involvera infiltratören Hoffmann? Vem som helst förstår ju att han kommer att kontakta Ewert Grens för att få hjälp att ta sig ur vapenhandeln, och vore det inte mer effektivt med lite varuprover eller vanliga, gammaldags säljknep?

Det grannen kanske har, det måste jag ha ...

Så länge som alla tror att alla andra har något som de själva borde ha, så säljer saker, vare sig sakerna behövs eller inte. Dyra mobiltelefoner med funktioner och finesser som ingen behöver eller använder. Skärmar där upplösningen är så bra att blotta ögat inte kan uppfatta hur fin den är. Ljudsystem som bara en hundvalp kan uppskatta kvaliteten på. Bilar med onödiga, tjusiga finesser och hastigheter som aldrig kan utnyttjas på vägarna. Invecklade köksapparater som aldrig används, annat än som i ett slags kapprustning mot grannens kök. Robotgräsklippare som kräver att gräset är perfekt innan det klipps ...

Den svenska marknaden är så bra på att anamma dyra, onödiga och ofta opraktiska saker på alla plan, så alldeles för dyra vapen med knepiga finesser och osannolik eldkraft som ingen behöver hade säkert sålt ändå, utan att involvera den krånglande Hoffmann.

Rosad Roslund vinner det mesta ...

Den rosade Anders Roslund har vunnit praktiskt taget allt som går att vinna i deckarsammanhang - både internationellt och i Sverige. Det behöver knappast påpekas att de bästa deckarna även platsar bland de bästa romanerna. Jamåhonleva  har allt det som utmärker en god roman när det gäller romanbygge, berättelsens arkitektur, personernas utveckling och stora filosofiska teman. Jamåhonleva är som roman nominerad både till Årets bok och Årets ljudbok.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.