fredag 3 juli 2020

FILM: Onward - Framåt och uppåt och ÄNNU BÄTTRE av DisneyPixar!

Regi: Dan Scanlon
Titel: Onward - Framåt
Manus: Dan Scanlon, Keith Bunin, Jason Headley
Medverkande (röster, original): Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer m.fl.
Produktion: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios
Distribution: Walt Disney Home Entertainment

Aktuell: På DVD och BD den 6 juli


Onward (svensk titel: Framåt) är det senaste lilla mästerverket från DisneyPixar. Grandiost, episkt "Den vilda jakten på stenen" äventyr med Indiana-Jones-liknande utmaningar och djungelfällor, förenas här med lågmält, eftertänksamt småprat om känslor och relationer och bearbetning av sorg och saknad. Det här är syskonrelation i fokus à la Frozen och känslor i fokus à la InsideOut --- men med pojkar i huvudrollerna. 

Visst, det finns många filmer som handlar om pojkar/killar/män ... Men inte många som så grundligt som Onward fokuserar på känslor och relationer. Oftast får man bara gung-ho-action och äventyrsbiten och inte så mycket mera.

Onward är helt klart det bästa från DisneyPixar sedan InsideOut --- en originell och underfundig berättelse som hela tiden tar nya vägar och avvägar.  Både bokstavligt och bildligt talat.

Inledningsvis förkunnar berättarrösten att en gång i tiden var världen magisk --- men magin har försvunnit från världen och nu är allt bara vanligt. Alla verkar vara blasé och alla tar allt för givet. Teknikens framsteg och lättillgängliga underverk (glödlampa, gasspis, television, iPhone) har gjort att även magiska varelser har blivit till lätt uttråkade och försoffade och bekväma invånare i den amerikanska förorten.

Man kan jämföra det med hur snabbt människor vänjer sig vid något nytt, hur fort det går från Wow! till Jaha? 
Hur fort man vänjer sig vid saker. En viss levnadsstandard, en viss bekvämlighet, en viss standard på underhållningen.
När Toy Story kom var den banbrytande och animeringen ... Wow! När Toy Story 4 kom härom året reagerade världen med ett Jaha?. Alla  är vana vid att ribban ligger så högt och att allt ska se så snyggt och perfekt ut att ingen höjer ett ögonbryn längre, för något som var enastående för bara en liten tid sedan.
Det där är värden och världen som Onward har att tackla --- framstegen måste hela tiden gå Framåt, att vara kvar på samma ställe är inget alternativ --- då blir ingen imponerad.

Relationen mellan de två bröderna (originalröster av Spider-Man Tom Holland och Guardians of the Galaxy Chris Pratt) står i fokus filmen igenom. Det finns en McGuffin om att hitta en speciell sten för att göra ett magiskt Skype samtal och få kontakt med pappa igen, inom 24 timmar (alla lyckade filmer ska ha en tickande klocka, sägs det i hur-du-skriver-manus-handledningar, och den här klockan tickar bokstavligen ner tiden mycket effektivt!) men allt som händer runtomkring är egentligen underordnat syskonrelationen och det där igenkännbara mönstret. Hur lätt det är att hamna i vissa roller.

Men båda bröderna är mycket mer, kan mycket mer och är mycket mer varierade och komplexa karaktärer än vad både vi i publiken, omgivningen i själva filmen och främst av allt vad bröderna själva tror ... och det är det som skapar intresse i filmen, det är det som egentligen driver filmen framåt, inte den tickande klockan.

Finns det några intressanta kvinnliga karaktärer? är en standardfråga som ställs när det gäller barnfilmer. Japp, pojkarnas alvmorsa (röst av Julia Louis-Dreyfus) går inte av för hackor, speciellt inte när hon attackerar en ilsken drake för att skydda sina telningar. Alla morsor --- alver eller inte ---känner igen sig i den scenen. I alla fall i känslan.

Kick-ass-morsor som denna skulle gärna få komma in i barnfilmer oftare --- morsor brukar antingen vara helt frånvarande, hopplösa eller döda. Eller undantagsvis idealiserade och bullbakande Bullerbymammor som snällt håller sig i bakgrunden, långt från äventyren, eftersom äventyr är för farsor och farbröder. Ingen av klichéerna stämmer.

Sedan är mantikoran (röst av Olivia Spencer) också fantastiskt rolig ... Hon försöker komma i kontakt med sitt tidigare flygande och monsterdräpande och dödsföraktande jag, vilket inte är lätt, eftersom hon nästan glömt hur hon använder vingarna ... och dessutom har hon pantsatt sitt magiska svärd, för att kunna skicka pengar till skattemyndigheterna. Alvmorsan och mantikoran är en intressant dynamisk duo på äventyr och de skulle med lätthet kunna bära en egen komisk spin-off. Medelålders fantasyvarelser på äventyr är definitivt en obevakad och outnyttjad nisch på marknaden.

Onward går hela tiden Framåt och Uppåt och på slutet lyfter det på allvar. De här bröderna får gärna komma tillbaka, man har en känsla av att fler äventyr väntar dem ...

Onward borde ha fått en rekordpublik på bio, men det satte Covid-19 pandemin stopp för. Via DVD och BD har filmen nu chans att nå ut till den stora publik som den förtjänar.


BGInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.