fredag 24 juli 2020

BOK: Bokhandeln för ensamma hjärtan - Londons gator bjuder på litterära vandringar

Författare: Annie Darling
Titel: Bokhandeln för ensamma hjärtan
Antal sidor: 352
Översättning: Ingmar Wennerberg
Originaltitel: The Little Bookshop of Lonely Hearts
Utgivningsdatum: 2020-03-16
ISBN: 9789177891529
Förlag: Historiska MediaPosy Morland har ärvt en bokhandel. Hon har två år på sig att få den att gå runt … annars förlorar hon den. Posy har en vision om att fylla hyllorna med sina egna favoriter, och att alltid hitta rätt bok för rätt person, men den där irriterande Sebastian kommer så ofta och stör och är retfull … Sebastian råkar vara den tidigare ägarens barnbarn och han har ett visst personligt intresse av att se Posy misslyckas med sin lilla boklåda ...

Posy och Sebastian har har vuxit upp tillsammans och dialogerna dem emellan påminner ofta om syskongnabb. Det är förresten Sebastian som kommer att få överta hela fastigheten och göra vad han vill med den om inte Posy kan få bokhandeln att bära sig. Han har redan ärvt resten av fastigheterna i området.

Posy vill verkligen lyckas med sin bokhandel, hon är duktig på att ordinera rätt bok till rätt person och hon får alla att känna sig lite bättre … Men så fort Posy känner sig överlägsen och glad och framgångsrik så tar Sebastian ner henne på jorden igen.

Posy avreagerar sig ofta genom att skriva. Ibland blir det små noveller om Sebastian och hennes irriterande relation till honom (som en roman i romanen) och att verbalt smälla till Sebastian i fiktionens värld gör att Posy känner sig bättre för stunden … Så en dag, istället för att ge Sebastian den ordinerade boken, råkar hon av misstag ge honom novellerna …

Den-lilla-bokhandeln-genren är nu en alldeles egen genre inom feel-good genren. Man får följa Posy och hur hon kämpar med sin bokhandel och bokbeställningar och bokföring och allt annat som en ny egenföretagare har att tampas med. Det finns gott om möten med andra människor, som liksom Posy älskar böcker. Posy har läst litteraturvetenskap och den här boken verkar inledningsvis vara en bibliotekaries rosiga önskedröm --- en bok som hyllar läsning och kvalitetslitteratur och är späckad med referenser till andra böcker.

Hur ska det gå med bokhandeln? Hur ska det gå för Posy och Sebastian och deras ständiga syskongnabb? Vilka böcker kommer att sälja bäst?

Det allra bästa med denna bok är dock helt orelaterat till dessa frågor … Och det är alla gånger man får följa med Posy ut på Londons gator, där hon promenerar och tänker. Man får promenera på väl igenkännbara gator, där folk inte hoppar av skräck bara de möter en annan människa på trottoaren … och man får promenera hur långt och hur ofta och hur länge man vill. Bara det känns som en önskedröm.
Mer läsning om läsning ...

Fler böcker i den-lilla-bokhandeln genren att spana in: Den sanna historien The Bookshop,  en självbiografisk roman av Penelope Fitzgerald (filmatiserad av Isabel Coixet, med Emily Mortimer och Bill Nighy )--- Helene Hanffs 84 Charing Cross Road (filmatiserad med Sir Antony Hopkins och Anne Bankroft i huvudrollerna), Jenny Colgans fiktiva Den lilla bokhandeln runt hörnet (som är en bokbuss), Lucy Diamond och Nora Robert har båda skrivit böcker som innehåller bokcaféer ... och spana även in Dakotas värld i The Hamptons, som finns med i Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker --- bokhandeln där alla ledtrådarna i denna deckare hopar sig!

Dessutom finns ett blomstrande antikvariat i amerikansk glesbygd i Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och det finns en båt som är en flytande bokhandel i Den lilla bokhandeln i Paris ...
Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck följs upp med Bokcirkeln vid världens ände ... och när det gäller bokcirklar Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows blev en säljande succé både som bok och film (med Downton Abbey tjejen Lily James i huvudrollen.) Vi kan tydligen inte få nog av böcker om böcker, och av böcker om folk som läser och diskuterar sina böcker med varandra.

Dagbok för alla mina fans författaren Jeff Kinney har förresten själv startat en den-lilla-bokhandeln - An Unlikely Story. En feel-good story från verkligheten. Kinneys skrivarlya ligger ovanpå bokhandeln och där skriver och ritar han nya äventyr  …


Och Annie Darling kommer med en uppföljare till hösten ... 

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.