lördag 4 juli 2020

BOK: Ödesmark av Stina Jackson - En stark uppföljare till debuten

Författare: Stina Jackson
Titel: Ödesmark
Inläsare: Marie Richardson (ljudbok)
ISBN: 9789100178222
Utgivningsdatum: 2020-04-09
Förlag: Albert Bonniers Förlag


Ödesmark är nominerad till Årets bok 2020. Ska samma författare ta hem utmärkelsen två år i rad? 2019 blev Stina Jacksons roman Silvervägen framröstad till Årets bok --- och det var hennes debutroman. En övertygande och stark debut!
Ödesmark är på många sätt en lika driven roman och det är inte dåligt att kunna följa upp en sådan succé som Silvervägen utan att helt och hållet fastna i samma (framgångs-) mönster.

Återigen har Jackson skapat en udda deckare/thriller där framför allt miljön står i fokus --- att romanen heter Ödesmark är en stark ledtråd. Personporträtten får aldrig ge vika för drivande, rafflande spänning, Jackson skildrar omsorgsfullt alla udda, sorgsna och vilsna människor i detta öde och kalla nordliga landskap.

Vem är offer och vem är förövare? Det är egentligen inte så svårt att lista ut, om man läser lite mellan raderna och om man använder sig av uteslutningsmetoden.

Tonvikten ligger på genren psykologisk thriller. Handlingen utspelar under vårvintern i byn Ödesmark som ligger en liten bit utanför Arvidsjaur.

Människorna verkar lika kyliga och härjade som miljön. Aldrig tinar de upp och visar någon värme - växthuseffekten har ingen effekt alls här uppe.

Två olika huvudpersoner är på olika sätt utsatta för patriarkalt förtryck. Liv jobbar nattskift på bensinmacken och har hand om sin farsa Vidar och sin son Simon. Liam har hand om sin dotter och har växt upp med en misshandlande farsa som nu är död --- och man förstår att för Liam har brodern Gabriel nu tagit pappans plats. Tillsammans langar Liam och Gabriel droger --- men drogen nummer ett är det ömsesidiga beroende som bröderna sitter fast i, båda två på olika sätt formade av sin farsa och hur han behandlade dem.

Det här är en sorglig och gripande spänningsroman och genom miljöbeskrivningarna berättar Jackson mycket om människorna. Det finns mycket som "alla vet" och som "alla skvallrar om" --- men samtidigt som "alla vet" så är det ingen som gör något. Allt rullar på som i ett oundvikligt, obarmhärtigt, ödesmättat grekiskt drama, fullt av komplexa skuldkänslor och arvsynd.

Det här är en bok som är som gjort för skräckläsning --- och en titel som är väl värd att kallas Årets roman.

Suggestiv stämning som hela tiden byggs upp och en mycket bra inläsning av Marie Richardson.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.