söndag 12 juli 2020

BOK: BItterljuva dagar - David Nicholls signum i övermått


Författare: David Nicholls
Titel: Bitterljuva dagar
Antal sidor: 422
Översättning: Åsa Brolin
Originaltitel: Sweet Sorrow
ISBN: 9789177712220 (inbunden)
Utgivningsdatum: 2019-10-03 (inbunden)
ISBN: 9789177712244 (pocket)
Utgivningsdatum: 2020-03-06 (pocket)
Förlag: Printz Publishing


Bitterljuva dagar är allt som man förknippar med David Nicholls --- och i övermått. David Nicholls skulle praktiskt taget kunna ta patent på ordet bitterljuvt - tänk bara på bästsäljaren One Day (En Dag) som blev film efter David Nicholls eget manuskript med Anne Hathaway i huvudrollen som Emma.

David Nicholls har också - i likhet med Bitterljuva dagars huvudperson Charlie  Lewis -- bitterljuv efterenhet av skådespelaryrket. Något som aldrig slog väl ut för David - han var en ständig birollskaraktär eller understudy. Och mötte aldrig den stora publiken. Han spelade tex mot Dame Judy Dench på The National Theatre, men bara som understudy vid ett kostymgenrep, utan publik. (Den som han skulle ersätta blev aldrig sjuk när det verkligen gällde).

Det var som manusförfattare (film TV) och senare  romanförfattare som David Nicholls skulle göra lyckan.

Charlie Lewis i Bitterljuva dagar genomgår en liknande process --- jobbar hårt på att bli skådespelare (i alla fall en hel sommar) innan han inser att hans kall och talang ligger inom dataspelsutvecling (de behöver också manusförfattaer).

Charlie är bokens berättare --- en medelålders Charlie, som ska gifta sig. Men han minns hela tiden till baka till sin ungdoms stora kärlek till skådespeleriet och den tjej, Fran Fisher, som var hans allt en hel sommar ... visst var det den stora kärleken! Fran och / eller skådesperlivet .... Och visst har han missat båten. Eller?

Det intressanta grepp som David Nicholls. tar är att han inbakar ett tvivel. Charlie inser att kanske verkar allt så stort och meningsfullt nu, när han ser tillbaka, men kanske var det inte det, kanske kändes det itne ens som det när det hände ...

Efter att ha läst Fjärilsrummet av Lucinda Riley (unga älskande får varandra efter en lång paus) är det intressant att se ett annat perspektiv --- kanske var den stora kärleken bara en hallucination.

Efter Bitterljuva dagar läste jag en svensk variant på samma tema, Tistelhonung. Och det var vekrligen som en David Nichols variant på bitterljuva i det skånska Båstad!

Vi debatterade boken länge ... och kanske är det lika bra att tonårsförälskelser (som i Bitterljuva dagar och Tistelhonung) inte får varandra. De skulle ändå bara gräla och skilja sig senare.

Säger den prosaiska rösten. Som ger Charlie rätt att han nog bara inbillar sig ...

Sedan kommer twisten på slutet: Fran Fisher hittar tillbaka till och gifter sig med sin ungdoms kärlek (efter ett par smällar och skilsmässor) --- men det är inte Charlie ...

En smart och tänkvärd romcom som levererar allt det som David Nichols är bäst på. Inklusive en no-bars-hold ironisk och kärleksfull granskning av skådespelarvärlden och dess fåfänga och knäppa härlighet.

Sommartips 1: Mitt exemplar är från Bokmässan (inbundet, signerat och väl läst!) men Nichols roman finns nu bland pocketnyheter! Perfekt för stranden, utflykten, hängmattan ... Det här är en bok om en förtrollad sommar och den passar nästan bäst att läsa på sommaren! Helst utstäckt på en sommaräng, preis så som Charlie läser sina älskignsböcker!

Sommartips 2: Bitteljuva dagar ingår i Bokus pocketkampanj (59 kronor per pocket - 4 pocketboken gratis!) men den inbundna boken finns på Bokus sommarrea - för facila 25 kronor! Större stil,  mer lättläst, väldigt snygg "jacket" och ett omslag i sobert grått och svart.

Om författaren:

David Nicholls studerade engelsk litteratur och drama på universitetet i Bristol, med målet att bli skådespelare. Efter att han tagit examen fick han ett stipendium som gav honom möjligheten att börja på skolan American Musical and Dramatic Academy i New York, men flyttade hem till England och London 1991 där han arbetade på diverse barer och restauranger tills han fick sitt equity card och arbetade då som skådespelare i åtta år.

Han började skriva böcker efter att ha studerat tre år vid Royal National Theatre och sedan dess har det blivit många romaner och manusarbeten ...

Tidigare romaner av David Nicholls:

På vinst och förlust (originaltitel: Starter for Ten)
Mitt livs roll (originaltitel: The Understudy)
En dag (originaltitel: One Day)
Vi (originaltitel: Us)

Starter for Ten filmatiserades 2006, med James McAvoy, Alice Eve och Rebecca Hall. One Day filmatiserades 2011, med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.

David Nichols har också skrivit manus för adaptationer av böckerna And When Did You Last See Your Father?, Tess of the D'Urbervilles och Far from the Madding Crowd och originalmanuskriptet The 7.39, en tankvärd romcom som sänts på BBC.


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.