söndag 26 juli 2020

BOK: Brisingr av Christopher Paolini - Drakar och familjefejder med Eragon och Saphira


Författare: Christopher Paolini
Titel: Brisingr
Serie: Arvtagaren (del 3)
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 790
Översättning: Lottie Eriksson
Originaltitel: Brisingr
ISBN: 9789178037087
Utgivningsdatum: 2020-06-15
Förlag: Bonnier Carlsen

Hurra! Tredje delen om Eragon och Saphira! Alla drakfans --- nu blir det läs-fest!
Vad har hänt?

Kort svar:

Eragon och Saphira har med nöd och näppe klarat sig undan med livet i behåll efter den stora striden på Brinnande slätten ... där de mötte en mystisk ryttare och en röd drake. Men de skonade Eragons och Saphiras liv ... Mot sina order!

Eragon och Roran har försonats och förenats igen och nu ger de sig ut på uppdrag tillsammans.

Eragon har lovat att befria Rorans älskade Katrina ur den onde härskaren Galbatorix grepp --- hon kidnappades av hans hejdukar.

Men samtidigt vill (människo-)rebellgruppen Varden att han och hans drake Saphira ska hjälpa dem, och alverna som gjort Eragon till halv-alv och dvärgarna som har adopterat Eragon som sin son vill OCKSÅ ha hjälp.

Eragon är alltså en tri-brid för att använda en term från fantasy serien Legacies. Människa, drakryttare, alv och dvärg. (Albeit adoptiv-dvärg).

Eragon får många uppdrag i den här boken och han reser över hela kungadömet ...

Den stora fördelen är ju drakarna. Det finns fler drakscener än någonsin i Brisingr.

Om du undrar vad titeln betyder --- det är det gamla språket, alvspråkets ord för eld, och den första trollformel som Eragon yttrade och även namnet på Eragons nya svärd som han bankar till hos alverna och som kan fatta eld på kommando. Coolt!

Det här skulle ha varit sista delen ... men eftersom del tre blev för tjock blev det fyra delar i trilogin. Eragon och Saphira kommer alltså tillbaka ...

Om Eragon: Serien om Eragon och Saphira har utkommit på över 40 språk och sålt i över 35 miljoner exemplar världen över. Det är fantasyäventyr när de är som bäst, fyllda av mystik, drakar, alver, passion och strider mellan ont och gott! Klassisk Tolkien-aktig saga ... med klara drag av 1977 års Star Wars ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.