fredag 3 juli 2020

BOK: Sam och Sigge på skattjakt - Ännu mer äventyr i hästväg med Lin Hallbergs busiga ponnyer!


Författare: Lin Hallberg
Titel: Sam och Sigge på skattjakt 
Serie: Sam och Sigge (del 6)
Antal sidor: 64
Illustrationer: Margareta Nordqvist
ISBN: 9789163884733
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2020-07-03Jag har haft turen att träffa Lin Hallberg ett par gånger på Bokmässan i Göteborg och att höra henne berätta om sina älskade hästar --- och hästböcker. När Lin började skriva om shettlandsponnyerna Sam och Sigge --- äventyr baserade på vad hennes egna ponnyer och söner hade för sig --- var hästboken en litterär genre som inte direkt ansågs som "fin". Och längst ner i hackordningen inom genren fanns ponnyboken. Då kan man inte komma längre ner ... Men det där var tiden före Lin Hallberg och tiden före Alla älskar Sigge och tiden före de otroligt charmiga böckerna i färg och Sam och Sigge, med illustrationer av Margareta Nordqvist.

Nu har ponnyboken definitivt en plats i det finlitterära barnlitteraturrummet. Lin fångar på ett så fint sätt relationen mellan två bröder --- både två människobröder och två ponnybröder --- och hennes berättelse om den vådliga skattjakten är bland det finaste och roligaste hon har skrivit. Det är också spännande!
På något sätt påminner boken om DisneyPixar filmen Onward, fast med en bättre twist på slutet. Ofta är det så, att det man letar långt bort och länge efter, det finns väldigt nära utgångspunkten.

Två bröder hittar en spännande skattkarta och de tar sina små ponnyer och ger sig ut på en väldigt lång ritt, för att bli rika och göra mamma glad ... och visst hittar de guld, de hittar kantareller, skogens guld, men var är skatten nedgrävd någonstans? Och vem har gjort kartan?

Det riktigt lyser om både människor och ponnyer i Margaretas fina illustrationer --- hela alltet utstrålar  äventyrslust och livsglädje, och busvillighet!

För alla som gillar bra berättelser --- lägg vantarna på denna bok.

För alla som gillar att rita ponnyer --- bättre inspiration än detta finns knappast. Sam och Sigge i en massa olika miljöer, men svansarna glatt fladdrande i vinden!OBS! Det finns mer att läsa om Sam och Sigge: Sam och Sigge, Natten då Sigge föddes (min favoritbok! så fina bilder från Dartmoorheden där man växte upp!), Sam och Sigge och riddarbröderna, Sam och Sigge och den långa resan, Sam och Sigge och den första julen.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.