söndag 12 juli 2020

FILM: Corpus Christi - Knock som präst i polskt Oscarsbidrag


Bartosz Bielenia och Eliza Rycembel i Corpus Christi.


Regi: Jan Komasa Titel: Corpus Christi - Boze Cialo
Medverkande: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel m.fl.
Land: Polen, 2019
Distribution: Studio S Entertainment

Aktuell: På DVD, BD och VOD den 8 juli 2020Om du skulle hitta på en identitet för att få respekt och beundran från din omgivning ... Vad skulle du välja? Filmstjärna? Popsångare? Astronaut? Youtube-fenomen? IT-geni? Influencer? Mediamogul? Uppfinnare? OS-medaljör? Läkare?

I den franska filmen Doctor Knock antog en småkriminell men glatt sympatisk kille (spelad av Omar Sy) identiteten  av en läkare --- och bluffade sig till succé, kärlek och rikedom i en liten gullig.fransk by. I den polska filmen Corpus Christi antar en småkriminell något mindre sympatisk kille identiteten av en präst i en liten något mindre gullig polsk by. Men att bluffa sig till kärlek och rikedom är inte så lätt i ett mer realistiskt drama ...
"Präst" ligger knappast på topp-tio-listan av drömyrken i den sekulära västvärlden, och inte heller bland yrken man skulle komma på att fejka för att få beundran och respekt. Präster kopplas i allmänhet ihop med allmänt självgoda, jobbiga och dryga typer, alkoholiserade gamla gubbar (som i Så som i himmelen) eller pedofiler (som i Oscarsvinnaren Spotlight). Katolska pedofilpräster tycks gå tretton på dussinet när det gäller filmer. Men i Polen är detta faktiskt något som händer --- att folk låtsas vara präster för att få respekt och ett bra liv. Corpus Christi kan lugnt sätta "based on a true story" på omslaget.
Daniel (Bartosz Bielenia) har ett kriminellt förflutet och därför kan han inte få studera till präst. Men han har verkligen känt sig kallad ... och när en liten vit lögn gör att han kan få jobb som präst i en liten by (medan den gamle prästen, en alkoholiserad gammal gubbe som behöver ligga på torken ett tag, tar en time out) så tar han chansen. Daniel trivs verkligen med respekten, den goda maten, att bli bortskämd av hushållerskan och beundrad av församlingen, som tycks gilla hans oortodoxa metoder... Men Daniel tar också allvarligt på sitt kall (till skillnad från Doctor Knock som mest säljer dyra medikamenter för att bli rik och övertalar alla att de är sjuka). Daniel inser att byn lider av sviterna från ett trauma, en trafikolycka med dödlig utgång, och han gör det till sin mission att läka byn och att få folk att förlåta varandra .. och att locka alla att gå på begravningen.

Men det här stannar inte vid en ljus historia om försoning och nya chanser, Daniels förflutna kommer ikapp honom ... och han tvingas själv göra avbön och säga farväl både till den lilla byn och den väg som han känner sig kallad till att följa.

Daniels identitet avslöjas och hans dröm om att vara den gode herden för sin flock går om intet.

Det kanske är en lustig slump att namnet Daniel innehåller samma bokstäver som ordet Denial ...

På slutet av filmen avslöjas det vad Daniel har gjort sig skyldig till och vad han måste göra för att överleva.

Corpus Christi var en stor succé i Polen med 1,4 miljoner biobesökare. Tillsammans med bl.a. koreanska Parasit och spanska Smärta och ära  ingick filmen i den utvalda kvintett som Oscarnominerades till Bästa Internationella Film 2020. Dessutom har Corpus Christi belönats med ett femtiotal priser och utmärkelser över hela världen ...

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.