fredag 3 juli 2020

BOK: Vara vuxen - Fjortonde gången gillt för Marian Keyes


Författare: Marian Keyes
Titel: Vara vuxen
Antal sidor: 594
Översättning: Katarina Jansson
Originaltitel: Grown Ups (Vuxna människor)
ISBN: 9789113107400
Förlag: Norstedts
Utgivningsdatum: 2020-06-23


Ett känt bokmagasin har Irland som tema. Vilken författare är på omslaget? Jag roade mig med att fråga litterata vänner och bekanta innan de ser tidningen. 

Vem är på omslaget? Tror du?

Här är svaren:

Oscar Wilde
Samuel Beckett
James Joyce
W.B. Yeats
Seamus Heaney
Paul Muldoon
John Boyne

På förslag alltså: dramatiker, romanförfattare, döda poeter, levande poeter, modernister och en barnboksförfattare som fått ett av sina verk Hollywoodfilmatiserat. Alla män.

NU till rätt svar ... (trumvirvel här!)

Marian Keyes.
Ingen kvinna kom ens med bland förslagen. Och faktum är att Keyes är Irlands mest lästa, mest utgivna, mest sålda och mest översatta författare just nu. (Även mest utlånad och reserverad på biblioteken ...)

Några fnyser och avfärdar henne som "chicklit", andra kallar henne feel-good (vilket är den nya fnysningen för "chicklit") men faktum är att hon skriver rasande romaner som tar tempen på dagens Irland (och dagens värld) och hon är en samhällsobservatör som verkligen kan skruva till siktet och skärpan.

Vuxna människor är Keyes fjortonde roman. Den är supertjock. Igen. (Hur orkar hon?) Vuxna människor skulle kunna ha underrubriken: Berättelsen om tre bröder. (Typ Charles Dickens, Berättelsen om två städer ...) Och romanen börjar med slutet.

Vi befinner oss på Johnnys födelsedag och han är mycket irriterad på hela sin familj.Yngre brodern Ed, yngste brodern Liam, alla de små skitungarna ... Värst är hans styvson Ferdia. Han tål inte Ferdia. Liam och Ferdia tål inte varandra. Egentligen är det ingen som tål Ferdia, utom Liams fru, och det är ingen som tål Liam, utom Liams fru ... och det faktum att Liams fru har ihop det med Ferdia är en väl förborgad hemlighet.

I all fall tills Eds fru Cara får en hjärnskakning.

Johnny tål inte heller sina egna ungar, som har blivit till snobbiga och överlägsna små monster redan innan puberteten (så går det när man skickar sina ungar till dyra, posha, snobbskolor) och det står snart klart att under utan på den stora, bullriga "härliga irländska familjen" som är en stapelvara i feel-good-romaner så går kalla och hotfulla strömningar.

Allt rasar när Eds fru Cara öppnar  munnen. Hon har fått hjärnskakning och därmed tappat alla hämningar och säger allt hon tänker rakt ut, utan att märka att hon säger det.

Hon påpekar att Liams fru Nell är ihop med Jessies son Ferdia, att Saoirses nya frisyr är hemsk, att Johnny i smyg träffar sin ex-älskarinna som också är Jessies ex-bästa-vän och Jessies ex-mans-syster.
Och Cara påpekar att Liam har ihop det med en korkad 18-åring, fast han är gift med Nell och bra över 40 och arbetslös och karriärlös och hopplös.

Cara fortsätter med att trots att hon har hjärnskakning var de tvungna att gå på en fest de inte ville gå på för Ed har kvaddat bilden coh behöver låna pengar av Johnny. Jessie tror att de är panka, men Johnny har ju det där HEMLIGA andra kontot som Jessie inte vet om ...

Jessie är chockad. Hennes man  träffar en kvinna i hemlighet OCH gömmer pengar för henne!

Men vad som verkligen chockar HELA församlingen på kalaset är att Cara avslöjar att Jessie använder sig av en catering firma --- sjurättersmiddagen till makens födelsedag har alltså inte lagats av den heltidsarbetande, företagsdrivande fembarnsmamman själv. Hon har betalat någon för att laga mat åt sig. Skandal!

Det finns många böcker som handlar om folk som blir ihop och de marknadsförs som humoristiska eller feel-good eller chicklit eller romcom ... Det HÄR är däremot riktigt rolig feel-good --- hur tre bröder skiljer sig!

Det är bra mycket roligare och bättre komiskt material att skriva om hur allt går åt helvete än hur alla är lyckliga och hur ännnu en korkad naiv tjej får en rik och hunkig drömprins som räddar henne (Fifty shades har verkligen förgiftat bokutgivningen ...)

Efter en kanonbörjan vevar Keyes bakåt sex månader i tiden och så får vi veta hur i hela världen allt kunde gå åt helvete för den på ytan sett så perfekta och så lyckliga och så "sammanhållna" familjen Casey med de tre Caseybröderna Johnny, Ed och Liam ...

Fler böcker borde garantera smaskiga skilsmässor och mörka familjehemligheter i öppningskapitlet.
Då vet man vad man har att se fram emot!!!

Fotnot 1: Av alla kul sekvenser i tillbakablicken: lägg märke till när Cara och två väninnor går ut för att se Spice-Girls återförenas i Dublin! Och de försöker direkt bete sig som tonåringar igen ...

Fotnot 2: Också kul - hur självgoda människor som Nell tänker. Det är HEMSKT att barn får choklad ägg till påsk att leta i trädgården (en paket chokladägg kostar ett pund!) eftersom det finns så många fattiga flyktingar! Och sockret och äggkartongen har säkert dålig miljöpåverkan! Däremot tänker Nell INTE på vad hennes egna dyra sexiga guldspetsade nya underkläder har kostat eller vad de har för miljöpåverkan eller vad alla resor Liam köpet till dem kostar (Safari i Afrika, en week-end då och då i Amerika, en flygresa till Europa) eller vad de har för miljöpåverkan. Det är ju lättare att skuldbelägga påskharen.
Uppföljaren till Vuxna människor skulle kunna heta Självgoda människor.


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.