fredag 19 oktober 2018

Under Afrikas Himlar - Årets Pandabok!

Fotografen och författaren Brutus Östling får utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” för boken ”Under Afrikas himlar”, utgiven av Bonnier Fakta. Boken belönas för årets bästa naturskildring i ord och bild.

Årets Pandabok har delats ut av Världsnaturfonden (WWF) varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. I boken ”Under Afrikas himlar” är det den afrikanska vildhunden och andra vilda djur på Östafrikas savanner som är i fokus. Det har blivit många resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania under de tre år det tagit fotografen Brutus Östling att göra boken. ”Under Afrikas himlar” handlar om hur djuren på olika sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer, men också om hur vi ska kunna rädda den unika faunan.
– Jag hoppas kunna öppna människors intresse för arter som vi sällan uppmärksammar och att fler ska få uppleva den enorma rikedomen i Afrikas djurliv. Min förhoppning är att läsarna precis som jag ska älska savannerna och deras djurliv och vilja bevara dem för framtiden, säger Brutus Östling.

Juryns motivering till priset lyder: ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning. Detta är samtidigt en bok som hjälper oss att förstå naturens intrikata system och som låter oss möta arter som få lyckats porträttera. Under Afrikas himlar tar oss så nära den afrikanska savannen man kan komma utan att själv vara där. En skimrande safari i bokform”.

Om författaren:
Brutus Östling, född 1958, slog igenom som fågelfotograf med debutboken ”Mellan vingspetsarna” som blev Årets Pandabok 2006 (med Magnus Ullman).  Två år senare var det dags igen, då ”Örnarnas rike” blev Årets Pandabok (tillsammans med Staffan Söderblom).  År 2016 tilldelades han Årets Pandabok för boken ”Bevingat”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.