lördag 6 oktober 2018

FILM: Smallfoot - Ombytta roller och varm Yeti-komedi i vacker iskall miljö


Regi Karey Kirkpatrick
Titel: Smallfoot
Svenska röster: Michael Blomqvist, David Lindgren, Ellen Bergström, Linda Hedlund, Thomas Petersson m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Sony
Aktuell: På bio

Yetin heter som bekant Big Foot på modern amerikanska. Och lär vara en myt.

Men i filmen Smallfoot finns yetis i massor, och vad de tror är en myt är den farlige Smallfoot. Med andra ord: människan.

Huvudperson - eller huvudyeti - i filmen är Migo, som bor i den bästa av världar, ett flytande berg som vilar på de stora mammutarnas ryggar ... och varje morgon väcker hans pappa den stora snigeln som kryper över himlen och bringar ljus åt deras perfekta värld.

Allt är frid och fröjd tills Migo ska tränas upp so gong-gong ringare, han missar gong-gongen och landar långt utanför byn ... där han ser ett plan krascha och träffar piloten, en smallfoot. Migo springer stolt hem och berättar vad han varit med om och vad han sett ... och blir bannlyst från byn. Man ifrågasätter inte Lagarna Som Är Skrivna i Sten!

Migo får nya vänner som har ett hemligt sällskap och som också tror på Smallfoot. Tillsammans planerar de att hitta en Smallfoot och bevisa att byns ledare har fel.

När Migo till sist hittar en Smallfoot att ta med hem är det en egotrippad TV-stjärna som är ute och letar efter en Yeti för att få upp tittarsiffrorna på sitt nedläggningshotade naturprogram ...

Mot alla odds blir de två vänner och de inser att alla Yetis kan vara hotade, av just människor ...

Smallfoot är en bra film om tro kontra vetenskap, om att våga ifrågasätta saker, och att det ibland finns en vettig bakgrund till de allra konstigaste trosföreställningar, för allt handlar om att överleva.

Både Yetis och Människor har mycket att lära. Till en början: att den andre inte är farlig. Även om språket är till synes obegripligt ...

Smallfoot är en superrolig film som har massor av skämt som passar alla generationer.

Musiken är medryckande, de svenska rösterna mycket bra (Thomas Petersson som extra velig Yeti är obetalbar) och det finns ett fint budskap på slutet.

Att hålla fast vid vidskepelse, även om den fungerat i evigheter, är inte den enda lösningen.

Smallfoot berör både hjärta och hjärna. Det är inte ofta man kan säga det om en barnfilm. Eller en film över huvud taget.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.