lördag 6 oktober 2018

FILM: Johnny English - En greatest hits parad av Rowan AtkinsonMr Bean försöker hålla sig vaken.

Regi: David Kerr
Titel: Johnny English Strikes Again!
Manus: William Davies.
Medverkande Emma Thompson, Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Jake Lacy m.fl.
Land: Storbritannien, Frankrike, USA, 2018
Aktuell: Etta på biotoppen


När en cyberattack avslöjar identiteten på alla agenter i Storbritannien, blir den pensionerade Johnny English underrättelsetjänstens sista hopp. Som en man med få färdigheter och analoga metoder måste Johnny English övervinna den moderna tekniken för att lyckas med detta uppdrag och hitta superhackern!

Rowan Atkinson är mest känd som Mr Bean. Mr Bean är större än James Bond i Kina och har t.ex. fått en helt egen långfilm där som inte visats någon annan stans.

Mr Bean har också blivit tecknad figur och barnprogram. Liksom Jönsssonligan belv Lilal Jönsson ligan så har Mr Bean blivit barnens favorit. 

Johnny English fungerar utmärkt som barnfilm. Här behövs inga förkunskaper, här behöver du inte kunan halva filmhistoriern, här behöver du inte förstå ordvitsar som översättaren inte hinner med att texta ...


Den här filmen är etta på biotoppen i Göteborg och det är lätt att förstå varför. Det är så lätt för ett gäng mellanstadieungar att gå ut tillsammans och se denna film, den fungerar utmärkt som kompisgäng film, ta med irriterande småsyskon film, som dejt film ... och som familjefilm. Alla dessa konstellationer finns i salen och alla har kul. Salen är full av barnfniss och barnskratt (dubbeldejten verkar gå bra! filmen är alldeles lagom romantisk! och alla är så överens om att detta är roligaste filmen någonsin!)

Och det hela är som en greaterst hits parad av best ever Mr Bean och Black Adder ... men för ungarna är ju skämten nya.

Allt som Rowan Atkinson gör blir lite roligare, ja mycket roligare, för at det är just Rowan Atkinson. Ingen annan skådespelare hade klarat av att bära upp den här filmen. Det är så skönt att slippa ironi och putslustigheter ... Atkinson är som en stumfilmsskådespelare som hamnat i ljudfilmseran, han behöver inte snacket för att vara rolig.

Tilläggas bör att Emma Thompson som premiärminister är superrolig och hon snackar desto mer. Hon gör ett kul porträtt av en pressad politiker som får Basil Fawlty i Pang i Bygget att verka kolugn.


Mr Bean dansar

Mr Bean, förlåt Johnny English, har en massa gadgets som ska användas på olika sätt och redan när kapslarna med gröna och röda piller visas upp säger ungarna förnumstigt !han kommer att blanda ihop dem!" ja, det kommer han! Sedan dansar han natten lång, lyckas undvika att bli lönnmördad och sitter sedan med Mr Bean i kyrkan uppspärrade ögon på ett möte.

För målgruppens om vuxit ifrån talande grisar (men inte kommer in på Deadpool 2) är detta det roligaste som finns.

Det var länge sedan jag hörde så mycket skratt i en biosalong.

Själv känner jag igen det mesta ... Men det gör inget. Det är kul att se Rowan Atkinson få nya fans, och om man inte sett det förr, är ju allt nytt!

Johnny English får både vara karl för sin kilt och likt Kung Arthur iklä sig rustning, allt för att rädda världen.

Det var sju år sedan Rowan Atkinson syntes på bio sist. Vem vet, Johnny English blir kanske också en tecknad karaktär i framtiden, i alla fall i Kina?

Rustad för strid.

En brittisk tidning skrev: Skit i vem som ska bli nästa James Bond, det är väl viktigare vem som ska bli nästa Johnny English?

Fast ingen annan kan bli lika rolig som Rowan Atkinson. Utom möjligen en tecknad figur. Bond däremot, han är lättförglömlig och lätt utbytbar.

Atkinson är one-of-a-kind. Som Buster Keaton och Charlie Chaplin  och Harold Lloyd och Peter Sellers. Komiska genier som har sin speciella stil och som gör tillvaron lite roligare under en kort tid.

 BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.