tisdag 23 oktober 2018

FILM: Allt du önskar kan du få - Flortunt manus och mycket kaffedrickande i italiensk bioetta


Allt du önskar kan du få har ett bra upplägg men ett tunt manus .Foto: Studio S Entertainment.

Regi: Paolo Genovese
Svensk titel: Allt du önskar kan du få
Originaltitel: The Place
Manus: Paolo Genovese, Isabella Aguilar, Christopher Kubasik (story)
Medverkande: Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli, Alba Rohrwacher, Alessandro Borghi m.fl.
Land: Italien 2017
Distribution: Studio S Entertainment
Aktuell: På DVD och VOD

Allt du önskar kan du få har absolut inget att göra med Pinnoccio (eller Bengt Feltreich som sjunger på julafton) förutom att den här sagan också är från Italien.

Paolo Genovese fick till årets mest framgångsrika italienska film med denna film. Precis som med sitt förra kammarspel Vad döljer du för mig? Han verkar verkligen ha blivit profet på hemmaplan.

The Place, som filmen heter i italienskt original, är baserat på TV-serien The Booth at the End I rollerna syns många av regissörens favoriter (du känner igen några från Vad döljer du för mig?).
Marco Giallini, Alessandro Borghi, Sabrina Ferilli, Giulia Lazzarini, Vinicio Marchioni, Valerio Mastandrea, Silvio Muccino, Rocco Papaleo, Vittoria Puccini, Alba Rohrwacher.

Kaffe med avec och önskningar

Vid hörnbordet på det italienska fiket The Place sitter en skäggig man och äter frukost, lunch middag. intar fruktsallad eller någon god kaka. dricker ändlösa koppar med kaffe.

Dag in och dag ut kommer människor av alla åldrar och alla olika samhällsklasser för att prata med honom. De vill ha önskningar uppfyllda. Och de gör praktiskt taget vad som helst för att få dem uppfyllda.

Vad måste personerna göra? Misshandla någon för att hitta pengarna från ett rån. Döda en sexårig liten flicka för att den egna pojken ska tillfriskna och inte dö. Våldta en kvinna för att få synen tillbaka. Genomföra ett rån för att bli vacker. Splittra ett gift par för att få tillbaka sin mans kärlek. Spränga en bomb för att få en man att tillfriskna från alzheimers.

Jo, och en nunna blir tillsagd att bli gravid för att hitta gud igen. Mycket ironiskt. Kan hon inte bara be ängeln Gabriel att svänga förbi? Det funkade ju för Maria i Bibeln.

På hennes fråga "Hur vet jag att du inte är djävulen?" får hon det enigmatiska svaret "Det kan du inte veta."

Nej, ingen kan veta vad den skäggige gubben är för någon kuf. Det är det som är filmens största svaghet.

En fråga om godtrogenhet - och logiska luckor

Är det fråga om magi och var kommer magin ifrån?

Pudeln och Mefistofeles i Faust har sin story.

Döden i Det sjunde inseglet har sin agenda (och är svag för schack)

Gandalf har sin magi - och sina begränsningar

Obi wan kenobi har The Force och åratal av träning bakom sig och är med i jediorden.

Ängeln i It's a wonderful life gör det han gör för att få sina vingar.
I den filmen är det också möjligt att allt är huvudpersonens egen fantasi, att ett ängel kommer för att visa honom hur viktig han är ...)

Doctor Fisher i Graham Greene romanen och i filmen The Bombparty har sin agenda --- att be folk göra mötbjudande och underligga saker för att få svindyra presenter.

Det hela är en studie av den mänskliga naturen och hur sniken den mänskliga naturen är.
Doctor Fisher får en kick av det --- förutom att det är en vetenskaplig studie.

Sätt upp ramarna - och följ dem!

Vad alla de här exemplena har gemensamt är att de har en bakgrundslogik att följa.

Det har inte Allt du önskar --- allt hänger bara i luften.

Inte nog med att man inte får veta om skäggot är Mefistofeles eller inte, man får inte ens veta om hanhar några krafter eller om det bara är slumpen som gör att folk ibland får vad de önskar sig och ibland inte ---- för hur det går för de som sluter avtal är helt godtyckligt.

Mannen som ska döda en sexårig flicka ---- hans son tillfrisknar innan han dödat flickan.

Mannen som slår ner och misshandlar någon får inte pengarna han leter efter, för han har inte misshandlat tillräckligt bra.

Kvinnan som får sin man att älska henne, blir sedan misshandlad till döds (med stor kärlek kommer stor avundsjuka ...) i filmmens mest godtyckliga vändning.

Det finns de som gör värre saker och önskar värre saker, men det är som Susan i Narnia-serien --- flirta och ha på läppstift och då är du värre än mördare och förrädare som kan få förlåtelse.

Inga önskningar uppfylls

På hela filmens gång ser man inte en enda människa få en önskan uppfylld --- Mefistofeles och Doctor Fisher uppfyllde faktiskt önskningar --- så varför går det dit? varför tror det att det går att få en ösnkan uppfylld? varför använder de inte en önskefontän, som Tom Hanks i Big eller Amy Schumer i I feel pretty? Det funkar tydligen bättre.

Det blir lite väl mycket kammarspel över det hela, mannen behöver tydligen aldrig röra på sig eller ens gå på toa, hur mycket han än stoppar i sig.

Det finns helt klart snyggare italienska filmer. Det blir tradigt med samma scen och samma scenogreafi hela tiden.

Ett bra kammarspel ger betraktaren en unik närhet till skådespelarensemblen, ett dåligt kammarspel är mer eller mindre outhärdligt. All du önskan kan du få hamnar någonstans mitt emellan.

Billig genväg till att bli Shortcuts

Dessutom är iden om mannens överlappande kundkrets fånig och påfrestande --- som om man måste klämma in Shortcuts mitt i alltihop.

En man som hela dagarna ber främlingar att mörda barn eller våldta kvinnor, obehindrat får sitta kvar på samma fik i veckor ... det är lite svårt att tro på. Liksom Angelas roll i det hela. Väntad, men ändå en något fånig plot twist.

Det är lättare att tro på att "Every time a bell rings, an angel gets its wings!". (Citat från It's a wonderful life).

Vad döljer du för mig? hade en hel del strukturella problem men det är som att Genovese inte var nöjd och bara behövde göra en ännu mindre sammanhängande film. Allt du önskar… är, liksom alla filmröror, en film utan några som helst regler eller ramverk. Ska vi förstå det som en modern saga eller någon slags urban fantasy? Vad ska vi undra över, rent logiskt, och vad ska vi låta passera?

Det här är mest luckor. Och inga hängare att hänga luckorna på.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.