söndag 28 oktober 2018

FILM: Vi masthuggspojkar - På vift med Kålle & Ada i Göteborg

Regi: Nils Jerring
Titel: Vi masthuggspojkar
Medverkande: Åke Söderblom, Emy Hagman, Lasse Dahlquist, Gaby Stenberg, Ludde Gentzel mf.l
Land: Sverige, 1940
Distribution: Studio S Entertainment

"Goa gubbar, prima fruntimmer och vind i seglen! Välkomna till Göteborg!"

Nu är det dags för en av svenska folkets mest efterfrågade filmer att ges ut på DVD.

Vi masthuggspojkar är en kärleksförklaring till Göteborg som visar upp västkustens pärla i en saltstänkande sommarskrud och tar oss med på en nostalgisk tur tillbaka till 1940-talet.

Åke Söderblom och Emy Hagman är ett med sina roller som det käcka kärleksparet Kålle & Ada.

Musik av och med Lasse Dahlqvist!

Göteborgslegenden Lasse Dahlquist briljerar som musikalisk sjöman, medans han uppvaktar den vackra Gaby Stenberg.

Ludde Gentzel kör ut sval öl med häst och vagn, med sådan fart att det bubblar och korkarna hoppar ur flaskorna.

Givetvis går man på Liseberg och förlustar sig!

Och sedan hejar man på Blåvitt!

Sveriges beredskap är god - det lönar sig inte att spionera på oss!

Vi masthuggspojkar är inspelad 1940 --- och det märks.

Om du någon gång håller på att skriva en uppsats om att "Sveriges beredskap var god" och att "en svensk tiger" och att det flitigt gjordes reklam för detta i populära filmer, där vanligt folk presenterades som kavata soldater som avslöjar illvilliga spioner (och är äkta svenskar som tiger ...) så glöm inte att kolla in Vi masthuggspojkar. Som ofta blir översedd när det gäller krigsfilmer, till skillnad från klassiker som t.ex. Kvinna ombord och Landsstormens lilla Lotta och Landstormens lilla argbigga.

En guldgruva av äkta miljöer!

Det allra bästa med Vi masthuggspojkar är miljöerna. Man har verkligen ansträngt sig att spela in på plats och här slamrar spårvagnar och hästskjutsar som kör öl till bryggeriet, man sorterar och säljer fisk till högstbjudande fiskrestauranger ... och när det är en ledig kväll så tar man med jobbarkompisarna till Liseberg och tävlar i femkamp --- eller trekamp som det hette på den tiden. Liseberg har faktiskt inte förändrats så mycket, tänker man när man ser den här filmen.

Heja Fotbollen!

Förutom Lisebergsscenerna så är min favoritscen fotbollsmatchen. Har nyligen läst ett två bands verk från förlaget Symposion om de svenska fotbollsklubbarnas historia --- allt från vilka som gick på matcherna till vad man sjöng för heja-ramsor. Och här ser man och hör man vilka som gick på matcherna och vilka heja-ramsor som sjöngs! Här finns filmens roligaste och mest dramatiska scener! Roligast är ett ensamt fan som idogt hejar på ett tredje lag som inte ens spelar ... ! Ja, är man en enveten supporter så är man! Man SKA heja på sitt favoritlag, oavsett om de spelar eller inte! Heja Landala!

Söta par från folklustspelen i Folkets park

Mycket känns igen från så kallade pilsnerfilmer och folklustspel --- här finns söta par som ska få varandra i slutet (spelade av Lasse Dahlqvist och Gaby Stenberg samt Evy Hagman och Åke Söderblom) och en gammal snäll gubbe (Gentzel) som reder ut alla trådar när de grälar med varandra och en massa dryckessånger med tillhörande dryck ...

Tyvärr sjunger man inte "Den engelska flottan har siktats vid Vinga!"  låten har tyvärr inte skrivits än, annars är det ju den bästa göteborgslåten för en film med havs-tema!)  --- oboy, hur bra det hade varit!

Komediskurkar ska helst omvändas och förlåtas ...

Och så måste det erkännas att slutet med spionhistorien och den svenska goda beredskapen är lite för långt, ltie för rörigt, inte speciellt logiskt och passar inte riktigt in med den övriga filmen ... Dessutom; att någon begår självmord, (albeit en skurk och spion som kanske försökt stjäla Lasse Dahlqvists karaktärs jänta), passar inte in i den gängse pilsnermallen. Vet inte hur många pjäser jag set med stölder och förskingring och allehanda fnurror på tråden .... men nog bli alla sams och älskar varandra och förlåter varandra i slutscenerna, innan ridån faller!

Skurkar ska inte tagas av daga i pilsnerkomedier. Helst ska de förlåtas och reformeras. Det här är som om man plötsligt börjar sjunga en låt i en helt annan genre, än de fotbollshejaramsor och schlagers och annat klämkäckt som utgör resten av filmen.

Extramaterial med flytande Kålle & Ada skämt

Sedan hade jag väntat mig fler skämt i filmen, Kålle & Ada skämt. Men det finns inte så många skämt i filmen, dock finns det desto fler i extrematerialet! Extramaterialet innehåller biografier, trivia, bildgalleri och en hel rad med Kålle & Ada skämt - bland annat tips på hur man ska tala engelska, flytande! Hoppa i vattnet och ropa "Please help me!" - det är flytande engelska, det!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.