tisdag 30 oktober 2018

FILM: King of Thieves - The Hatton Garden Job blir film - igen!

Regi: James Marsh
Titel: King of Thieves
Medverkande: Michael Caine, Jim Broadbent, Tom Courtenay, Charlie Cox, Paul Whitehouse, Michael Gambon, Ray Winstone m.fl.
Storbritannien, 2018

"The Hatton Garden Job" gav tidningarna massor av feta svarta rubriker under 2015. En verklig kupp där Londons diamantdistrikt rånades på 200 miljoner pund. Precis som i alla bra heist-filmer så fanns där "a twist in the tale" --- det visade sig att de rånarna var seniorer.

Det var bara en fråga om tid innan den här osannolika men sanna historien blev film ... och film blev det. Årets King of Thieves är den tredje filmatiseringen om denna diamantkupp.

I rollerna finns idel stjärnor och av huvudrollsinnehavarna är bara en under 60. Visst är det underbart att se la crème de la crème av brittiska skådespelare göra något annat än att spela butler och det här borde ha blivit en förnöjsam filmisk resa.

Tyvärr är filmen otroligt spretig och vet inte om den vill vara en lättsam komedi om gulliga men griniga gamla pensionärsgubbar eller en rå och skitig thriller om skurkar som bråkar om bytet eller en smart satir om hur det moderna brittiska samhället ignorerar sina seniorer och deras expertkunnande.

Om filmen valt en av genrerna skulle den ha kunnat bli bra. James Marsh, som tidigare bland annat gjort den fantastiska och hyllade filmen The Theory of Everything, verkar ha blivit tillfälligt tondöv. Inte blir det bättre med ett manus som försöker vara roligt, men som bara har ett skämt att variera: att huvudpersonerna är gamla. För en film som ska ge äldre personer upprättelse är detta väldigt underligt. Skämten går från diabetes till diarré. Roligare än så blir det inte.

Jo, Jim Broadbent som brukar bli typecastad som "snäll och förstående" (alla älskar honom i Paddington och Paddington 2) får för en gångs skull vara riktigt otrevlig och han har filmens roligaste scen. Men det säger inte mycket.

Så mycket talang i en och samma film --- och så lite utdelning på investeringen. Det hela är faktiskt ett kriminellt slöseri på talang!

Dessutom har man hela tiden en känsla av déjà vu, och inte bara från andra heist-filmer. 

Michael Caine gjorde i princip samma film, fast som renodlad komedi, med Going in Style (2017), där han värvade Morgan Freeman och Alan Arkin för att genomföra tidernas kupp för att dryga ut den magra pensionen. (Liksom King of Thieves var även Going in Style en remake, originalet kom redan 1979).

Vill man se äldre skådespelare leverera på topp och interagera med varandra rekommenderas Nothing Like a Dame. Med Dame Eileen Atkins, Dame Judi Dench, Dame Joan Plowright och Dame Maggie Smith.

För att uppleva en bra heist-film på bio --- se fram emot Widows, som har svensk premiär i mitten av november. Filmen Widows är förresten baserad på TV-serien som gick på ITV, och fast handlingen har amerikaniserats och flyttat till Chicago så har en viktig sak inte förändrats: att ledaren för gänget är en äldre kvinna. Och hon skojar aldrig om diabetes och diarré. Hon och hennes kumpaner har fullt upp med att överleva --- och att genomföra tidernas heist.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.