tisdag 9 oktober 2018

FILM: Isle of Dogs - Söt stop-motion film av Wes Anderson

Jeff Goldblum, Bill Murray, Bob Balaban, Edward Norton, Bryan Cranston och Koyu Rankin i Isle of Dogs (2018)
Regi: Wes Anderson
Titel: Isle of Dogs
Röster: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Greta Gerwig, Frances McDormand, Courtney B. Vance, Fisher Stevens, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Frank Wood, Kunichi Nomura och Yoko Ono.
Handling: Filmen utspelar sig i ett dystopiskt Japan, där den 12-årige Atari Kobayashi arbetar för den korrupte borgmästaren i Megasaki City. Till följd av en hundinfluensa blir stadens hundar utskickade till Trash Island utanför staden. Ataris vakthund Spots är en av dessa hundar, och Atari tar saken i egna händer och använder sitt miniatyrplan för att flyga till ön och leta efter sin hund.
Land: USA, Tyskland, 2018
Längd: 101 minuter
Distribution: Fox Searchlight Pictures

Det här är en söt och rolig film, en barnfilm för vuxna, och definitivt en måste-ha-film för alla hundälskare!

Filmen utspelar sig i en påhittad version av Japan, alltså ett inne-i-Wes-Andersons-huvud-Japan. Mycket fint hantverk hela filmen igenom, man är riktigt imponerad av handlaget och alla detaljerna ...

Stop-motion för mig är annars Dug och Wallace och Gromit och Varulvskaninen ... Fullt så bra blir det inte här, men det blir bra, och det är bättre än Roald Dahl filmen om rävar som Wes Anderson gjorde för några år sedan Den fantastiska räven.

Det här är blandning av dystopi, steam punk, saker man sett i animé filmer och Kurosawa. Ingen dålig soppa. Smolket i glädjebägaren är väl att ännu en amerikan ska dyka upp som "white saviour" och rädda dagen. Det är som om amerikanerna inte kan låta bli ... Men det här är en mer subtil film an The Great Wall i alla fall.

En 12-årig pojke åker till en ö dit alla hundar förvisats för att rädda sin egen fyrfota vän Spots ... Filmen är dränkt i Bill Murray-stämning; en lugn och loj humor som levereras med god tajming, som om den vore spontant mumlad ur mungipan.

En Wes-Anderson-film är som ett övermöblerat och proppfullt dockhus, där det finns så många roliga och finutliga detaljer att det är helt sanslöst att han lyckats klämma in allt!

Så mycket hårt och kärleksfullt arbete ligger bakom den här filmen ...

i Wes Andersons katalog är det bara The Grand Budapest Hotel som kan mäta sig med Isle of Dogs när det gäller snygghet och detaljrikedom. Skilnaden är att intrigen och handlingen i Isle of Dogs är väldigt enkel och inte speciellt spänannde (jämfört med The Grand Budapest Hotel). Men det gör ju inget när hundarna är söta och tilltalande och man vet att de alla kommer att klaga sig i denna alegoriska saga, som helt tydligt INTE utspelar sig i Japan utan i Wes Andersons huvud, där det finns taiko-trummor, anime, Hokusai, sumo, kabuki, haiku, körsbärsblommor och ett svampformat moln (?! vill någon minnas Hiroshima?!)

Alla verkar vilja jobba med Wes Anderson och det syns på listan till alal som lånat ut sina röster till den här filmen: Bryan Cranston, Yoko Ono, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Bill Murray (självklart) Tilda Swinton den superhyllade Lady Bird regissören Greta Gerwig ... . Även Anjelica Hustons har tydligen varit med, enligt eftertexterna, som rösten till den stumma pudeln… Konsten att göra en pudel, någon?

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.