söndag 14 oktober 2018

FILM: En kvinnas slav - Bette Davis genombrott är fortfarande banbrytande bland filmhistoriens kvinnoporträtt!

Regi: John Cromwell
Originaltitel: Of Human Bondage
Medverkande: Leslie Howard, Bette Davis
Land: USA, 1934
Distribution: Rapid Stream Media
Release DVD: 2018-08-22


”En kvinnas slav” är baserad på romanen ”Människans slaveri” av den världsberömde författaren W. Somerset Maugham. Boken, som först utkom 1915, rankas idag som en av de mest framstående brittiska romanerna från 1900-talet. Bette Davis nominerades välförtjänt till en Oscar för sin insats i denna första och bästa filmatisering från 1934, som dessutom utgjorde grunden till hennes monumentala karriär i Hollywood.

I filmen som allmänt betraktas som Bette Davis stora genombrott spelar hon Mildred Rogers, en cynisk servitris på jakt efter en framgångsrik man att gifta sig med. Hon träffar den klumpfotade läkarstudenten Philip Carey (Leslie Howard) som faller pladask för henne, trots hennes uppenbara förakt för honom. När han sedermera friar till henne, hånar hon honom och berättar att hon redan är förlovad med en annan man som ”tjänar bra med pengar”. Tiden går och Mildred blir själv övergiven och återvänder gravid och luspank till Philip. Som den slav till kärleken han är släpper han in henne i sitt liv igen, utan att inse sitt största misstag: Det är inte kärleken han har funnit i Mildred, utan ett maktspel där han själv står chanslös. Men kan han stå emot detta spel innan det slår hans liv i spillror?

Det finns skillnader mot romanen - där det står klart att alla människor är fast i slaveri, det är inte bara den här mannen som råkat bli "en kvinnas slav". Ett tidigare förhållande slutar med att tjejen begår självmord --- detta är inte med i filmen, allt för att den manlige huvudpersonen ska framstå som mer sympatisk. 

John Donne skrev "no man is an island" för att på ett positivt sätt visa hur vi alla är beroende av varandra. Detta citeras bland annat av Hugh Grant i början på feel-good filmen About A Boy.

Det här är raka motsatsen till feel-good och Somerset Maugham och Of Human Bondage visar hur alla är knutna till varandra - på ett negativt sätt. Det finns ingen frihet. Det finns bara slaveri (eller "bondage") och huvudpersonen blir aldrig fri. Han må hitta ett snällare exemplar än Bette Davis bitska rollgestalt, men frihet finner han aldrig.

Bette Davis rolltolkning är fortfarande efter alla dessa år banbrytande! Än idag är det praktiskt taget tabu för kvinnor på film (main stream film) att få vara fula och elaka. Bette Davis fixade förresten själv sminket för att hon skulle se tillräckligt ful ut när hennes rollkaraktär gått ner sig totalt ... Davis har verkligen ingen fåfänga alls och hon är fortfarande en av 1900-talets starkast lysande filmstjärnor!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.