onsdag 24 oktober 2018

FILM: Jurassic World Fallen Kingdom - Gothic horror serveras och dino-konceptet har inte fallit ihop - änBlue som liten tillsammans med gruppens Alpha - Owen Grady (Chris Pratt).

Regi: J. A. Bayona
Titel: Jurassic World Fallen Kingdom
Medverkande: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, Ted Levine, B. D. Wong, Isabella Sermon, Geraldine Chaplin, Jeff Goldblum m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Universal Pictures
Aktuell: Ny på DVD, BD och VOD

Det gäller att dra ner förväntningarna. För det blir aldrig så bra som Spielbergs första film. För att nu har man sett så många CGI-dinosaurier. Och för att folk på den tiden, 1993, var nöjd med att se en T-Rex framställd i datorn. Det fanns också en viss humor i konceptet, att låta allt möjligt gå snett i en nyöppnad nöjespark. Som Whoopie Goldberg sa --- de hade tänkt kalla filmen för EuroDisney Paris.En ny genmanipulerad dinosaurie eller Nosferatus husdjur ... 
eller Alien-monstret på jakt?


Men sedan visste man vad man fick och i film efter film har folk blivit jagade i skogen av dinosaurier. Och i film efter film kan dinosaurierna se skillnad på hjältar och skurkar, på huvudrollsinnehavare som ska sparas till eventuella uppföljare och på undgängliga statister.

Hur är det möjligt?

Det som är kul i den här filmen är att man försöker variera miljön, dinosarna är inte längre ute i skogen utan på ett gotiskt gammalt gods där de springer omkring och slår sönder saker.

Den nyframställde, onde dinosaurien påminner om ett alien-monster --- eller något från vampyrfilmen Nosferatu. En varelse som består helt av ondska.

Av de gamla dinosaurerna återser man T-Rexen och så raptorn Blue, som är "hjältedinosaurie" - igen. Hon är den som får ta itu med det genetiskt manipulerade nyframställda dinosauriemonsteret. Precis som i den förra filmen. Men nu har hon inte hjälp av sina tre systrar, för de avled i den förra filmen (och de kan tydligen inte framställa fler raptorer?)På flykt i en dino-boll ...


Är filmen logisk?

Nej.

Varför har man byggt en dyr temapark på en aktiv vulkan? Kunde man inte ha kollat detta INNAN multimiljardsatsningen rullade igång?

Varför har man en paleo-vetrinär som ALDRIG någonsin sett en dinosaurie förr? Skulle du ge din hund till en veterinär som aldrig sett en hund förr?

Varför har den där armén som ska fånga alla dinosaurierna inte en egen paleo-vetrinär istället för att kidnappa den mycket irriterande Zia Rodrigues?


Varför behöver de Owen Grady för att fånga en dinosaurie? Om de nu vill ha en dinosaurie, kan de inte bara bygga en ny? Det har ju funkat i alla de tidigare filmerna ... dvs. man bara bygga de dinosaurier man vill ha från scratch.


Toby Jones och Rafe Spall kommer inte tillbaka i uppföljaren ...

Är det aldrig någon som tänkt på att en klump av bärnsten INTE går sönder om den ramlar i golvet?

Och att bärnsten är mycket yngre än Jurassic-dinosaurie-tiden, så man kan inte ta ut dino-DNA ur en bärnsten ...

Och hur kommer det sig att alla blir nertrampade eller uppätna utom "hjältarna"?

När det gäller "livets värde"! är en dino tydligen värd mer än alla statister i filmen.

Lite märkligt.

I slutet av filmen är hela världen full av dinosaurier som äter upp statister lite hur som helst. Men djurrättsaktivisterna har ju värnat livet i och med att de har räddat dinosaurierna ...


Och det är ju de som är viktigast för uppföljaren.


Trovärdighetsmiss igen --- En färdigutbildad veterinär 
som aldrig sett ett av djuren hon ska behandla ... ?!

Ja, hur går man vidare efter detta?

Det lär bli en film till 2021. Dinosaurierna har inte dött ut än ...

J. A. Bayona är förresten känd för skräckfilmen Barnhemmet och för att ha med Geraldine Chaplin i sina filmer (Charlie Chaplins dotter). Hon är med även i denna film. Ett extra plus för mycket bra britter i många av birollerna - däribland Chaplin!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.